Logo Media Nauka
PL

Ogórek

Ogórek, ogórek siewny (Cucumis sativus L.) to gatunek uprawnej rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych. Znamy dużo odmian ogórka, w tym krótkoowocowe i długoowocowe.

Ogórek (Cucumis sativus)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Ogórek siewny pochodzi z południowej części Europy lub, jak podają niektóre źródła, z Himalajów, ale został rozpowszechniony jako roślina uprawna w wielu innych częściach świata. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, zasilana kompostem albo obornikiem. Preferuje podłoże o zasadowym odczynie pH. Lubi stanowisko słoneczne, ewentualnie lekki półcień, osłonięte od wiatru. Ogórki wymagają dużej ilości wilgoci.

Kwitnie w okresie od czerwca do września. To roślina uprawna i częściowo dziczejąca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość około 10 cm.

Łodyga płoży się, osiąga długość od 50 cm do 4 metrów.

Liście są klapowane, szerokie, głęboko powycinane.

Kwiaty są żółte.

Owoc jest zielony (czasem żółty), ma walcowaty kształt, często brodawkowaty. U niektórych odmian długość owocu może wynosić nawet 40 cm.

Nasiona mają formę pestek.

Korzeń jest płytki, niezbyt rozległy.

Rozmnażanie

Przez wysiew nasion.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Ogórki są ciężkostrawne z uwagi na zawartość utleniacza witaminy C.

Ogórki uprawiano już 4000 lat temu w Egipcie. Do Polski ogórki trafiły dopiero w XVI w.

Polak spożywa średnio 7 kg ogórka rocznie.

Aż 2/3 światowych upraw ogórków przypada na Chiny.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-14, GAT-5592



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
ogórek
        

Kwitnie ogórek siewny.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




© Media Nauka 2008-2018 r.