Ostrożeń warzywny
Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum) to wieloletnia roślina lecznicza i miododajna z rodziny astrowatych, niegdyś wykorzystywany jako warzywo, dziś zapomniana.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© M. Schuppich - Fotolia.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Gatunek ten występuje w naturze w Europie i w Azji. W Polsce roślina ta jest pospolita na niżu i w niższych partiach gór. Ostrożeń warzywny rośnie na wilgotnych łąkach, w zaroślach i olszynach. Preferuje podłoże wilgotne i żyzne.
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-150 cm.
Łodyga jest wzniesiona, równomiernie ulistniona od nasady po kwiatostan, w środku pusta.
Liście dolne są lirowate, pierzastodzielne, łodygowe liście są siedzące, górne niepodzielone, brzegiem ząbkowane, jajowatolancetowate, leżące najwyżej mają żółtawą barwę.
Kwiaty są rurkowate, jasnożółte, rzadziej purpurowe, zebrane w koszyczki, po kilka na szczycie łodygi.
Owoc to niełupka. Puch kielichowy ma pierzastą strukturę.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
W ludowej medycynie roślinę tę stosowano w leczeniu dny moczanowej i reumatyzmu.
Kłącze można dodawać do sałatek oraz zup. Młode liście można na surowo dodawać do sałatek.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Kwitnie ostrożeń warzywny. |
Parametry


bylina
nasłonecznione
łąkowe
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
© medianauka.pl, 2018-09-30, GAT-13773