
Ostrożeń warzywny
Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum) to wieloletnia roślina lecznicza i miododajna z rodziny astrowatych, niegdyś wykorzystywany jako warzywo, dziś zapomniana.
Występowanie i środowisko PL
Gatunek ten występuje w naturze w Europie i w Azji. W Polsce roślina ta jest pospolita na niżu i w niższych partiach gór. Ostrożeń warzywny rośnie na wilgotnych łąkach, w zaroślach i olszynach. Preferuje podłoże wilgotne i żyzne.
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-150 cm.
Łodyga jest wzniesiona, równomiernie ulistniona od nasady po kwiatostan, w środku pusta.
Liście dolne są lirowate, pierzastodzielne, łodygowe liście są siedzące, górne niepodzielone, brzegiem ząbkowane, jajowatolancetowate, leżące najwyżej mają żółtawą barwę.
Kwiaty są rurkowate, jasnożółte, rzadziej purpurowe, zebrane w koszyczki, po kilka na szczycie łodygi.
Owoc to niełupka. Puch kielichowy ma pierzastą strukturę.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
W ludowej medycynie roślinę tę stosowano w leczeniu dny moczanowej i reumatyzmu.
Kłącze można dodawać do sałatek oraz zup. Młode liście można na surowo dodawać do sałatek.
© medianauka.pl, 2018-09-30, GAT-13773 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Kwitnie ostrożeń warzywny.
Parametry


bylina
nasłonecznione
łąkowe
Gatunek jadalny