Pachnoda peregrina

Pachnoda peregrina to gatunek pięknego chrząszcza z rodziny kruszczycowatych, spotykany w domowych hodowlach. Ma ciemne ubarwienie z kolorowymi elementami. Żółte są brzegi przedplecza, boki i dolna część pokryw skrzydłowych. Na przedpleczu i pokrywach skrzydłowych na żółtym tle znajdują się jeszcze fioletowe, duże plamy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Zairze w środkowej części Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 mm.

Pożywienie

Zjada płatki kwiatów (róża, lwia paszcza), owoce. W hodowli można go karmić także płatkami owsianymi.

Rozmnażanie

Rozwój trwa około 6 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Pokrewne gatunki owadów

ikonaKruszczyca aemula
Pachnoda aemula
Kruszczycowate
Kruszczycowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największy chrząszcz na świecie

Największy chrząszcz na świecie

Jaki chrząszcz jest uznawany za największego na świecie? Gdzie żyje i czy odbiega znacznie rozmiarami od krajowych gatunków?

Czy w Polsce można jeszcze odkryć nowe gatunki zwierząt?

Czy w Polsce można jeszcze odkryć nowe gatunki zwierząt?

Można się spotkać z przekonaniem, że w świecie zwierząt w Polsce wszystko już zostało zbadane. Czy rzeczywiście?

Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.


© medianauka.pl, 2019-02-16, GAT-1363






Polecamy w naszym sklepie

Lupy
kolorowe skarpetki góra lodowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki - pszczoły
Kolorowe skarpetki - biedronki
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.