Logo Media Nauka

Facebook



Pałankowate

Pałankowate (Phalangeridae) zwane też samspadami lub workowcami łażącymi to rodzina ssaków, która liczy dziś 46 gatunków w 16 rodzajach.

Wygląd

Ich wygląd jest różnorodny. Zwykle mają puszyste, wełniste futro, niektóre gatunki posiadają fałd skórny, który umożliwia im lot ślizgowy. Mają zwykle torbę lęgową, która się otwiera ku przodowi.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Kuskus niedźwiedziKuskus niedźwiedzi

Ailurops ursinus

Kuskus niedźwiedzi (Ailurops ursinus ) to gatunek rzadkiego torbacza z rodziny pałankowatych. Ma miękką, ciemną sierść, która przypomina nieco sierść niedźwiedzi.


Lotopałanka karłowataLotopałanka karłowata

Petaurus breviceps

Lotopałanka karłowata to najmniejszy ssak z rodziny pałanek. Ma puszysty ogon oraz niewielki fałd skórny umożliwiający lot ślizgowy.





Inne gatunki

  • kuskusiec reliktowy (Ailurops melanotis)
  • pałanka wyspowa (Phalanger alexandrae)
  • pałanka górska (Phalanger carmelitae)
  • pałanka gołoucha (Phalanger gymnotis)
  • pałanka paupaska (Phalanger intercastellanus)
  • pałanka nakrapiana (Phalanger lullulae)
  • pałanka niebieskooka (Phalanger matabiru)
  • pałanka opalona (Phalanger matanim)
  • pałanka szara (Phalanger orientalis)
  • pałanka strojna (Phalanger ornatus)
  • pałanka molucka (Phalanger rothschildi)
  • pałanka jedwabista (Phalanger vestitus)
  • kuskus (Spilocuscus maculatus)
  • kuskus czarnoplamy (Spilocuscus rufoniger)

Występowanie i środowisko

Żyją w Australii, na Tasmanii, Nowej Gwinei i Celebesie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą nadrzewny tryb życia. Chronią się w dziuplach, opuszczonych ptasich gniazdach. Zwykle są aktywne w nocy.

Rozmnażanie

Samica rodzi od 1 do 6 młodych w jednym miocie.

Pożywienie

Prawie wszystkie są roślinożerne. Inne są owadożerne albo wszystkożerne.




© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-116



 




Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Zoologia ssaki
Puzzle 1000 Ssaki
Kubek zwierzęta świata
Kolorowe skarpetki - forest animals
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.