Logo Media Nauka

Kuskus niedźwiedzi

Kuskus niedźwiedzi (Ailurops ursinus ) to gatunek rzadkiego torbacza z rodziny pałankowatych. Ma miękką, ciemną sierść, która przypomina nieco sierść niedźwiedzi. Długie i ostre pazury oraz chwytny ogon ułatwiają mu życie pośród drzew.

Kuskus niedźwiedzi (Ailurops ursinus )
© Zdjęcie udostępnione przez ZOO we Wrocławiu

Występowanie i środowisko

To gatunek endemiczny z wyspy Celebes. Ssak ten żyje w lasach tropikalnych.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny za dnia. Cały dzień spędza na drzewach. Cały dzień żeruje. Porusza się wolno, ostrożnie i nie skacze. Ruchy ogranicza do minimum.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim liście.

Rozmnażanie

Prawdopodobnie jest monogamiczny. Samica jest wyposażona w torbę, w której rozwijają się młode.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Skład mleka matki zmienia się w zależności od fazy rozwoju potomstwa.

 

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-05-19, GAT-5168


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLotopałanka karłowata
Petaurus breviceps

Wiadomości

Osobliwy torbacz z Indonezji

Osobliwy torbacz z Indonezji

We wrocławskim zoo po raz pierwszy urodził się kuskus niedźwiedzi. Jest to gatunek endemiczny, zamieszkujący tylko jedną indonezyjską wyspę - Celebes. Jego hodowlę zachowawczą prowadzą zaledwie cztery ogrody zoologiczne na świecie, w tym właśnie wrocławski. To sensacyjne narodziny, bo kuskus to gatunek mało poznany, więc niezmiernie trudny w hodowli.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.