Palma kokosowa, kokos właściwy,

Palma kokosowa, kokos właściwy, żywnia, kokosowiec (Cocos nucifera) to roślina z rodziny palm, drzewo, które potrafi zaspokoić wszelkie życiowe potrzeby (to dokładnie oznacza nazwa tej rośliny w języku sanskryckim), o czym piszemy niżej. To także ozdobna roślina doniczkowa.

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Kokosowiec pochodzi z wysp na Oceanie Spokojnym, spotykany i uprawiany w Azji, Ameryce Południowej, Północnej, Afryce i Australii.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga w naturze wysokość 30 m, w uprawie doniczkowej 1-3 m.

Liście są duże, o długości nawet 6 m, pierzaste, wyrastające z wierzchołka pnia.

Kwiaty są rozdzielnopłciowe, zebrane w wiechy w pochwach.

Owoc to orzech kokosowy, który w rzeczywistości jest pestkowcem lub ziarniakiem (w zależności od źródła). Owoce dojrzewają stale przez cały rok. Masa owocu to nawet 8 kg. Warstwa, złożona z włókien nosi nazwę koiry i zawiera powietrze, dzięki czemu orzech pływa w wodzie i może być unoszony daleko przez prądy morskie. W orzechu widoczne są 3 otwory, przez jeden z nich wyłania się zarodek. Wewnętrzna warstwa orzecha kokosowego wysłana jest białym bielmem, a wnętrze wypełnione płynnym bielmem.

Rozmnażanie

Rozmnażanie tylko przez nasiona. To roślina jednopienna, owadopylna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Z każdej części rośliny jest pewien użytek.

Owoce stanowią źródło pokarmu i wody, z liści i drewna wyrabia się dachy, budynki, kajaki, kosze, maty, dywany, pędzle, szczotki, liny. Z orzechów powstają produkty, wykorzystywane w cukiernictwie, na przykład wiórki kokosowe, wyrabiane z miąższu kokosa. Orzechy wykorzystuje się w produkcji alkoholi, olejów.

Jądro orzecha zawiera:

  • wodę - 50%,
  • tłuszcze - 25-35%,
  • białka - 4%,
  • cukier - 8%.

Z kopry, czyli wysuszonego jądra orzecha, wyrabia się masło kokosowe, zachowujące bardzo długo świeżość. Wykorzystuje się je do smażenia, jako przyprawę, składnik margaryny i czekolady. Ma także zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym oraz chemicznym (wyrób mydła).

Gdy do soku kokosowego dodać mączkę kokosową i zhomogenizuje się go, otrzymuje się mleko kokosowe, które używane jest do karmienia dzieci.

Z kwiatostanów po ich nacięciu zbiera się sok palmowy, który ma 12-17% cukru i spore ilości witaminy C. Wyrabia się z niego napój toddy, a po procesie destylacji - arak.

Młode liście są jadalne i stosuje się je do sałatek. To tak zwana kapusta palmowa.

Korzeń jest używany do żucia przez tubylców. Ma działanie jak łagodny narkotyk.

Palma kokosowa jest jedną z najbardziej użytecznych roślin dla człowieka.


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca.
NawożenieUmiarkowane, w zimie słabe.
PodlewaniePodlewać często, regularnie, miękką, odstaną wodą, często spryskiwać.
StanowiskoJasne, słoneczne, wilgotne.
Uprawa doniczkowaTak.
Zalecenia uprawy w doniczceZapewnić drenaż.
RozmnażanieTylko przez nasiona.
Choroby i szkodnikiWciornastki, tarczniki, przędziorki.
ZimowanieMinimalna temperatura to 18°C, wysoka wilgotność powietrza i dodatkowe oświetlenie.
Dodatkowe informacjePrzesadzanie możliwe w okresie marzec-kwiecień.

Pokrewne gatunki roślin

ikonaChamedora wytworna
Chamaedorea elegans
ikonaAreka żółtawa
Dypsis lutescens
ikonaKencja, howea Forstera
Howea forsteriana
ikonaLiwistona okrągłolistna
Livistona rotundifolia
ikona
Rhapis excelsa
ikonaWaszyngtonia nitkowata
Washingtonia filifera
ikona
Sabal mexicana
Palmy
Palmy

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Małgorzata Mederska – 500 roślin doniczkowych, 978-83-7845-756-5, SBM 2014
  • Angelika Throll – 650 roślin pokojowych, ISBN 978-83-7943-622-4, Świat Książki 2014

© medianauka.pl, 2020-10-13, GAT-638632




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.