Pandka ruda

Pandka ruda (Ailurus fulgens), dawniej panda mała, to niewielki ssak z rodziny pandkowatych, dawniej klasyfikowany w rodzinie szopowatych. To ssak o okrągłej głowie, dużych, szpiczastych uszach. Ma miękką i długą sierść. Pandka ruda łatwo się oswaja, ale ciężko się adaptuje do życia w niewoli. Ubarwienie futra jest rude, ma cechy maskujące.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Obszar występowania pandki rudej to Azja od Himalajów po Syczuan i Birmę. Panda mała zamieszkuje lasy bambusowe i liściaste.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. W dzień śpi na drzewie. Zaatakowana staje na tylnych łapach i syczy lub parska. W poszukiwaniu pokarmu wędruje parami lub w rodzinnych grupach. Żyje w małych grupach rodzinnych w porze godowej, poza nią wędruje samotnie.

Morfologia i anatomia

Futro pandki rudej składa się z włosów ościstych i wełnistych. Futro ma izolować od zimna i wilgoci. Długość ciała wynosi od 51 cm do 63 cm, długość ogona: 48 cm Ciężar ciała wynosi od 3 kg do 4 kg.

Pożywienie

Pandka ruda jest wszystkożerna, preferuje młode pędy bambusa, trawę, korzenie i owoce, np. żołędzie.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach lub w szczelinach skał. Ciąża trwa 90-150 dni. Samica rodzi 1-2 młode, które pozostają z rodzicami do następnego miotu.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Krótkie video przedstawiające pandkę rudą w zimie:


 

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Ailurus f. fulgens, F. Cuvier, 1825
  • Ailurus f. refulgens, Milne-Edwards, 1874

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Ailurus styani Thomas, 1902

Pokrewne gatunki ssaków

Pandkowate
Pandkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988

© medianauka.pl, 2011-11-06, GAT-95
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-04




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.