Logo Serwisu Media Nauka

Drapieżne (Carnivora)

drapieżne Drapieżne, mięsożerne (Carnivora) to rząd ssaków, który liczy dziś 250 gatunków w 7 rodzinach. W Polsce mamy 18 przedstawicieli tego rzędu (15 dzikich i nie licząc gatunków obcych). Szczątki kopalne znane od paleocenu. Są blisko spokrewnione z płetwonogimi. Do tej grupy ssaków należą najgroźniejsze zwierzęta świata. Do tego rzędu bywają zaliczane płetwonogie.

Rodziny

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Hienowate
Hienowate

(Hyaenidae)
Kotowate
Kotowate

(Felidae)
Łasicowate
Łasicowate

(Mustelidae)
Niedźwiedzie
Niedźwiedzie

(Ursidae)
Psowate
Psowate

(Canidae)
Szopowate
Szopowate

(Procyonidae)

Nazwa rzędu
Drapieżne (Carnivora)
Występowanie
Wszystkie kontynenty poza Antarktydą.
Liczba gatunków na świecie
250
Liczba gatunków w Polsce
18
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Wielkość
Masa ciała: 35 g - 780 kg.
Największy gatunek
Najmniejszy gatunek

Inne rodziny

  • Liśćcowate (Phylliidae)

Występowanie i środowisko

Występują na całym świecie poza Antarktydą. W Australii występują tylko zdziczałe psy dingo. Prowadzą naziemny, nadrzewny lub ziemno-wodny tryb życia.

Tryb życia i zachowanie

Linieją dwa razy w roku. Niektóre gatunki zapadają w płytki sen zimowy. Większość gatunków ma swoje łowieckie terytoria. Są samotnikami lub żyją w grupach rodzinnych.

Polują w różny sposób: ścigają ofiarę (psy, gepard), skradają się (kotowate), wyczekują w zasadzce.

Morfologia i anatomia

Są bardo różnorodne pod względem wyglądu, rozmiarów i wagi. Palce zakończone zwykle pazurami, czasem chowanymi. Występuje zwykle ogon o różnej długości. Czasem ubarwienie sierści zależne jest od pory roku. Tułów zwykle zgrabny i gibki.

Mają zwykle wydłużoną czaszkę o silnie zaznaczonych grzebieniach oraz łukach jarzmowych. Mózg duży, pofałdowany, dobrze rozwinięty. W uzębieniu występują małe siekacze, duże kły, zęby policzkowe z ostrymi guzkami, które łączą się w grzbiety. W kośćcu nie występuje obojczyk. Najlepiej rozwinięty jest węch, ale drapieżne też świetnie widzą i słyszą.

Rozmnażanie

Rozmnażają się raz w roku. Psy są monogamiczne, pozostałe poligamiczne. Samica po ciąży trwającej do 113 dni rodzi 1-13 młodych, które są ślepe i niedołężne.

Pożywienie

Wszystkie drapieżne odżywiają się kręgowcami, czyli świeżym mięsem upolowanych ssaków i ptaków, rzadziej płazów i gadów oraz owadów. Niektóre zjadają także padlinę. Dietę nierzadko uzupełniają pokarmem roślinnym.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Niektóre psowate i kotowate są towarzyszami człowieka.

Galeria zdjęć


© medianauka.pl, 2014-01-09, RZAD-7


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
lis
tlo-ikonatlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona         

Pojawia się ruja i lisa.

   tlo-ikonatlo - ikona       

Rodzą się młode lisy.

ukryj/pokaż
ryś
 tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrt         

Trwa okres rui u rysia

   tlo-ikonatlo-ikona fltrt wp100tlo-ikona      

Rodzą się młode rysie

ukryj/pokaż
wydra
 tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrt         

Trwa okres godowy u wydry

    tlo-ikona fltrt wp100tlo-ikona wp100 fltrt      

Na ogół w tym czasie przychodzą na świat młode wydry

ukryj/pokaż
niedźwiedź brunatny
tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona       tlo-ikona wp100 fltrt

Trwa okres zimowego snu u niedźwiedzia brunatnego.

   tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona fltrt wp100tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrt    

Trwa ruja u niedźwiedzia brunatnego. Lipiec i sierpień to okres dodatkowej rui, która wystepuje tylko czasem.

tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrt          

Podczas snu zimowego samicy rodzą się młode niedźwiadki brunatne.

ukryj/pokaż
wilk
tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona        tlo-ikona

Trwa ruja u wilka w obszarze euroazjatyckim.

   tlo-ikona wp100 fltrt        

Rodzą się w Polsce młode wilki.

         tlo-ikona wp100 fltrt  

Wilki zaczynają skupiać się w stada. Młodym wilkom wyrasta właściwe uzębienie.

ukryj/pokaż
borsuk
tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona       tlo-ikonatlo-ikona wp100 fltrt

Trwa sen zimowy borsuka

  tlo-ikonatlo-ikona        

Rodzą się młode borsuki

  tlo-ikonatlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona fltrt wp100tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona 

Trwa okres aktywności życiowej borsuka

ukryj/pokaż
łasica
 tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona        

Trwa okres rui u łasicy, aczkolwiek zdarza się także w innych okresach.

   tlo-ikonatlo - ikona       

Zwykle o tej porze łasica rodzi młode (nie jest to reguła)

ukryj/pokaż
tchórz
   tlo-ikonatlo-ikona fltrt wp100tlo-ikona      

Rodzą się młode tchórze

ukryj/pokaż
gronostaj
 tlo-ikonatlo-ikona         

Trwa ruja u gronostaja

   tlo-ikonatlo - ikona       

Rodzą się młode gronostaje

ukryj/pokaż
kuna leśna
      tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrt    

Trwa okres godowy u kuny leśnej

   tlo-ikonatlo - ikona       

Rodzą się młode kuny leśnej

ukryj/pokaż
żbik
 tlo-ikonatlo-ikona         

Trwa ruja u żbika

   tlo-ikonatlo - ikona       

Rodzą się młode żbiki

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.