Logo Media Nauka

Szopowate

Szopowate (Procyonidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 19 gatunków w 8 rodzajach. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków. Panda wielka bywa klasyfikowana w rodzinie niedźwiedziowatych.

Wygląd

Są to zwierzęta o zróżnicowanym kształcie. Małe osobniki mają wydłużone ciało, dość długi ogon, zwykle krótki i szeroki pysk, krótki i szpiczaste lub okrągłe uszy. Kończyny są 5-palczaste. Pazury są krótkie, czasem częściowo wciągane. Na ogonie często znajdują się pierścienie.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Koati południowy, ostronos rudyKoati południowy, ostronos rudy

Nasua nasua

Koati południowy, zwany też ostronosem rudym, to drapieżnik ssak z rodziny szopowatych z Ameryki Południowej. Ma charakterystyczny, ruchliwy długi pysk, penetruje nim dziuple w drzewach w poszukiwaniu pokarmu.


Ostronos białonosy, ostronos meksykańskiOstronos białonosy, ostronos meksykański

Nasua narica

Ostronos białonsy, zwany też meksykańskim to amerykański ssak drapieżny z rodziny szopowatych, tworzący grupy nawet do 200 osobników. Aktywny za dnia. Preferuje leśne środowisko.


Panda małaPanda mała

Ailurus fulgens

Niewielki ssak z rodziny szopowatych. Panda mała łatwo się oswaja, ale ciężko się adaptuje do życia w niewoli. Prowadzi nocny tryb życia. W dzień śpi na drzewie.


Panda wielka, niedźwiedź bambusowyPanda wielka, niedźwiedź bambusowy

Ailuropoda melanoleuca

Panda wielka to bliski wymarciu ssak z rodziny szopowatych, czasem klasyfikowany jako zwierzę z rodziny niedźwiedziowatych. Czasem nazywana jest niedźwiedziem bambusowym.


Szop praczSzop pracz PL

Procyon lotor

Szop pracz to amerykański drapieżnik z rodziny szopowatych. Jest cennym zwierzęciem futerkowym. Jako jedyne zwierzę przed spożyciem pokarmu płucze go w wodzie. Aktywny nocą. Dobrze wspina się na drzewa, bardzo dobrze pływa.


Nazwa rodziny
Szopowate (Procyonidae)
Występowanie
Ameryka i Azja.
Liczba gatunków na świecie
19
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Szopowate (Procyonidae)
Długość ciała
Brak danych.
Największy gatunek

Inne gatunki

  • Olingo (Bassaricyon gabbi)
  • Kotofretka (Bassariscus astutus)
  • Kinkażu (Potos flavus)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują umiarkowaną i podzwrotnikową strefę Ameryki oraz wschodnią Azję. Zamieszkują środowiska naziemne i nadrzewne.

Tryb życia i zachowanie

Aktywne przez cały rok (za wyjątkiem szopa pracza). Są zwinne, świetnie wspinają się po drzewach. Chronią się w spróchniałych pniach, norach, jaskiniach lub szczelinach skalnych. Wędrują w parach lub małych grupach.

Morfologia i anatomia

Najlepiej rozwiniętym zmysłem jest węch. W uzębieniu znajdują się długie kły, małe i ostre zęby przedtrzonowe i szerokie zęby trzonowe.

Rozmnażanie

Samica zachodzi w ciążę raz w roku (szop pracz 2 razy). Po 60-77 dniach rodzi 1-6 młodych.

Pożywienie

Są wszystkożerne. Pandy i kinkażu żywią się wyłącznie pokarmem roślinnym.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-38



© Media Nauka 2008-2018 r.