Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Panda wielka, niedźwiedź bambusowy

Panda wielka, niedźwiedź bambusowy (Ailuropoda melanoleuca) to ssak z rodziny szopowatych, choć czasem klasyfikuje się ją jako zwierzę z rodziny niedźwiedziowatych. Ciało pokryte jest gęstym czarno-białym futrem. Czarne są plamy wokół oczu, uszy, kończyny aż po łopatki. Jest bliska wymarciu.

Panda wielka, niedźwiedź bambusowy (Ailuropoda melanoleuca)
© elpingu - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Panda wielka, niedźwiedź bambusowy (Ailuropoda melanoleuca)
Nazwy obce
angielska: Giant Panda
niemiecka: Große Panda
czeska: Panda velká
francuska: Panda, Panda géant
hiszpańska: Panda Gigante
Pierwsze opisanie gatunku
(David, 1869)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Panda wielka, niedźwiedź bambusowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 120 cm do 150 cm
Długość ogona: 13 cm
Ciężar: od 76 kg do 160 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Szopowate (Procyonidae)

Występowanie i środowisko

Wysokogórskie lasy bambusowe w Syczuanie w Chinach. Latem można ją spotkać na płaskowyżu tybetańskim.

Tryb życia i zachowanie

Jest samotnikiem. Łatwo wspina się na drzewa. Chroni się w pniach, szczelinach skalnych i jaskiniach. Żyje w ukryciu. Jest bardzo łagodnym zwierzęciem.

Morfologia i anatomia

Zwierzę to może ważyć nawet 150-160 kg. Charakterystyczną cechą pandy w budowie anatomicznej jest wyrostek jednej kości śródręcza, który może pełnić rolę kciuka.

Pożywienie

Głównie młode pędy oraz kłącza bambusa. Czasem uzupełnia dietę pokarmem pochodzenia zwierzęcego (np. ryby).

Rozmnażanie

Okres godowy trwa od marca do maja. Samica rodzi 1-2 młode w styczniu. Ważą 0,5-2 kg. Pandy rodzą się na bardzo wczesnym etapie swojego rozwoju. Młode są dojrzałe po 4-10 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Panda wielka bardzo źle znosi niewolę.

Ciekawostki

Panda na przednich kończynach ma szósty palec, jest on przeciwstawny i ułatwia zwierzęciu chwytanie gałęzi.

Dziennie spędza 10-12 godzin na żerowaniu.

Panda wielka stała się symbolem Światowego Funduszu Ochrony Przyrody (WWF).

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-256







© Media Nauka 2008-2018 r.