Panda wielka

Panda wielka, niedźwiedź bambusowy (Ailuropoda melanoleuca) to ssak z rodziny niedźwiedziowatych, choć czasem klasyfikuje się ją jako zwierzę z rodziny szopowatych. Ciało pokryte jest gęstym czarno-białym futrem. Czarne są plamy wokół oczu, uszy, kończyny aż po łopatki. Jest bliska wymarciu.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Panda wielka (Ailuropoda melanoleuca)

© elpingu - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Wysokogórskie lasy bambusowe w Syczuanie w Chinach. Latem można ją spotkać na płaskowyżu tybetańskim.

Tryb życia i zachowanie

Jest samotnikiem. Łatwo wspina się na drzewa. Chroni się w pniach, szczelinach skalnych i jaskiniach. Żyje w ukryciu. Jest bardzo łagodnym zwierzęciem.

Morfologia i anatomia

Zwierzę to może ważyć nawet 150-160 kg. Charakterystyczną cechą pandy w budowie anatomicznej jest wyrostek jednej kości śródręcza, który może pełnić rolę kciuka.

Pożywienie

Głównie młode pędy oraz kłącza bambusa. Czasem uzupełnia dietę pokarmem pochodzenia zwierzęcego (np. ryby).

Rozmnażanie

Okres godowy trwa od marca do maja. Samica rodzi 1-2 młode w styczniu. Ważą 0,5-2 kg. Pandy rodzą się na bardzo wczesnym etapie swojego rozwoju. Młode są dojrzałe po 4-10 latach.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Panda wielka bardzo źle znosi niewolę.

Ciekawostki

Panda na przednich kończynach ma szósty palec, jest on przeciwstawny i ułatwia zwierzęciu chwytanie gałęzi.

Dziennie spędza 10-12 godzin na żerowaniu.

Panda wielka stała się symbolem Światowego Funduszu Ochrony Przyrody (WWF).


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.46 / 64.87%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska – Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-256




©® Media Nauka 2008-2023 r.