Logo Media Nauka

Facebook

Baribal, niedźwiedź czarny (Ursus americanus)
© halbrindley4 - Fotolia.com

Baribal, niedźwiedź czarny

Baribal, niedźwiedź czarny (Ursus americanus) to ssak z rodziny niedźwiedzi o jednolicie czarnym lub brązowym ubarwieniu sierści. Zdarza się również rude lub białe ubarwienie.

Występowanie i środowisko

Baribal zamieszkuje Amerykę Północną, od Kanady po Meksyk.

Tryb życia i zachowanie

Jest bardzo silnym i szybkim ssakiem. Nie jest groźny dla człowieka. Dobrze się wspina na drzewa. Zapada w krótki i przerywany sen zimowy. Śpi w jaskiniach, zagłębieniach, jamach w śniegu. Jest samotnikiem.

Morfologia i anatomia

Wielkość i waga ciała są zależne od kilku czynników, między innymi od pory roku oraz od miejsca występowania. Długość ciała wynosi do 180-190 cm. Samce ważą zwykle od 60 do 225 kg, wyjątkowo nawet 400 kg. Samice ważą mniej, bo od 40 do 150 kg.

Pożywienie

Pokarm roślinny i zwierzęcy, padlina, ryby.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle 2-3 młode podczas snu zimowego w styczniu lub lutym.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najbardziej pospolity północnoamerykański niedźwiedź.

Samica dość często porzuca jedynaków. Maluch zwykle ginie. Samica w ten sposób ma szansę na odchowanie w kolejnym miocie większej liczby młodych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-07, GAT-321




Pokrewne gatunki ssaków

Niedźwiedzie
Niedźwiedzie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki niedźwiedzie
Kolorowe skarpetki zimowe pingwiny
Kubek zwierzęta świata
Puzzle 1000 Ssaki
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.