Logo Media Nauka

Niedźwiedź polarny

Niedźwiedź polarny, niedźwiedź biały (Thalarctos maritimus) to drapieżnik z rodziny niedźwiedzi o białym lub kremowym futrze. Ma dłuższą szyję, bardziej wydłużony tułów od pozostałych niedźwiedzi. Palce do połowy ma połączone skórą. Stopy są owłosione, co chroni go przed zimnem. Jest celem polowań Eskimosów. Cenione jest jego futro i tłuszcz. To niekwestionowany władca wiecznych lodów.

Niedźwiedź polarny (Thalarctos maritimus)
© Corel

Nazwa gatunku
Niedźwiedź polarny
Nazwa łacińska
Thalarctos maritimus
Synonimy
Ursus maritimus, Phipps, 1774
Nazwy obce
angielska: Polar Bear
niemiecka: Eisbär
czeska: Medvěd lední, polární medvěd
francuska: Ours polaire, Ours blanc
hiszpańska: Oso Polar
Pierwsze opisanie gatunku
Phipps, 1774
Obszar występowania
Polska - nie;
Wielkość
Długość: od 220 cm do 250 cm
Długość ogona: 13 cm
Ciężar: od 400 kg do 720 kg
Maksymalna długość życia
34 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Niedźwiedzie (Ursidae)

Występowanie i środowisko

Niedźwiedzie polarne zasiedlają tereny dookoła bieguna północnego.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa dalekie wędrówki. Doskonale pływa i nurkuje. Często można go zobaczyć z dala od lądu na krach. W sen zimowy zapadają tylko samice w ciąży. Kopią nory w śniegu, a ich komora jest wyżej od wejścia, przez co ciepło nie uchodzi na zewnątrz.

Unika kontaktu z człowiekiem.

Morfologia i anatomia

Niedźwiedź polarny to jeden z największych lądowych drapieżników świata. Waga niedźwiedzia białego oscyluje od 400 kg do nawet 1 tony. Długość ciała wynosi od 220 do 250 cm. Samice są mniejsze od samców.

Pożywienie

Foki, renifery, pieśce, zające, ptaki, ryby.

Rozmnażanie

Samice w ciąży kopią nory w śniegu i opuszczają je dopiero z młodymi. Nora przypomina od wewnątrz igloo, gdyż topniejący pod wpływem ciepła wydzielanego przez samicę śnieg zamarza i tworzy lodową konstrukcję. Ciąża trwa 9 miesięcy. Samica rodzi młode w marcu lub kwietniu co 3-4 lata i opiekuje się nimi przez 2 lata. Młode przez kilka miesięcy nie opuszczają nory. Samica chroni młode przed samcami, które traktują je jak zdobycz.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Niedźwiedź polarny potrafi płynąć z prędkością do 4-5 km/h. Co najmniej 1/3 życia spędza właśnie w wodzie. Świetnie nurkuje.

Pytania

Dlaczego niedźwiedzie polarne nie jedzą pingwinów?

Odpowiedź jest prosta: pingwiny żyją na półkuli południowej, a niedźwiedzie na półkuli północnej. Niedźwiedzie polują na inne ptaki.

Czy niedźwiedzie polarne żyją na Antarktydzie?

Nie.

Gdzie żyją niedźwiedzie polarne?

Zamieszkują tereny wokół bieguna północnego, głównie Alaskę, Grenlandię, północne obszary Kanady, Syberię, Spitsbergen.

Czy niedźwiedzie polarne zapadają w sen zimowy?

Tylko samice ciężarne.

Ile waży niedźwiedź polarny?

Samiec niedźwiedzia polarnego waży maksymalnie 1000 kg. Zwykle jednak osobniki tego gatunku mają ciężar od 400 do 700 kg.

Ile żyje niedźwiedź polarny?

Niedźwiedź polarny żyje około 30 lat.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-30, GAT-226





© Media Nauka 2008-2018 r.