Logo Serwisu Media Nauka

Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź obrożny
(Ursus thibetanus)

Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź obrożny (Ursus thibetanus) to ssak drapieżny z rodziny niedźwiedzi. Skóra porośnięta czarną lub ciemnobrązową sierścią, z białą plamą (kołnierzem) na piersi w kształcie litery Y. Ma najsłabsze uzębienie ze wszystkich niedźwiedzi i dlatego preferuje pokarm roślinny.

Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź obrożny (Ursus thibetanus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź obrożny (Ursus thibetanus)
Synonimy
Selenarctos thibetanus
Nazwy obce
angielska: Asiatic Black Bear, Himalayan Black Bear
niemiecka: Kragenbär, Asiatische Schwarzbär, Mondbär
czeska: Medvěd ušatý
francuska: Ours du Tibet, Ours à collier, Ours de l'Himalaya, Ours noir d'Asie
hiszpańska: Oso de Collar, Oso Negro de Asia
Pierwsze opisanie gatunku
G. [Baron] Cuvier, 1823
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź obrożny - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 130 cm do 160 cm
Długość ogona: 11 cm
Ciężar: do 120 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Niedźwiedzie (Ursidae)

Występowanie i środowisko

Lasy południowej i wschodniej Azji. W Himalajach przebywa nawet na wysokości 4000 m n.p.m. (latem), a zimą schodzi na 1500 m n.p.m. Preferuje lasy liściaste oraz mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo podobne zachowanie do niedźwiedzia brunatnego z tą różnicą, że niedźwiedź himalajski jest bardziej dziki i zapada w sen zimowy jedynie podczas bardzo srogich zim. Wówczas legowisko buduje na śniegu z patyków. W nim suszy futro i wygrzewa się na słońcu. Latem buduje gniazda na drzewach. Porusza się sprawnie po drzewach. Często podchodzi do ludzkich osiedli.

Pożywienie

Podstawę jego diety stanowią rośliny. Plądruje także ptasie gniazda, zjadając zarówno jaja jak i pisklęta. Poluje też na ssaki. Czyni szkody na polach uprawnych.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle dwa młode, które są małe i ślepe. Długo pozostają przy matce (nawet po następnym miocie).

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Łapy niedźwiedzia himalajskiego są przysmakiem kuchni chińskiej.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-16, GAT-180




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.