Niedźwiedź himalajski

Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź obrożny (Ursus thibetanus) to ssak drapieżny z rodziny niedźwiedzi. Skóra porośnięta czarną lub ciemnobrązową sierścią, z białą plamą (kołnierzem) na piersi w kształcie litery Y. Ma najsłabsze uzębienie ze wszystkich niedźwiedzi i dlatego preferuje pokarm roślinny.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Niedźwiedź himalajski (Ursus thibetanus)

Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Lasy południowej i wschodniej Azji. W Himalajach przebywa nawet na wysokości 4000 m n.p.m. (latem), a zimą schodzi na 1500 m n.p.m. Preferuje lasy liściaste oraz mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo podobne zachowanie do niedźwiedzia brunatnego z tą różnicą, że niedźwiedź himalajski jest bardziej dziki i zapada w sen zimowy jedynie podczas bardzo srogich zim. Wówczas legowisko buduje na śniegu z patyków. W nim suszy futro i wygrzewa się na słońcu. Latem buduje gniazda na drzewach. Porusza się sprawnie po drzewach. Często podchodzi do ludzkich osiedli.

Pożywienie

Podstawę jego diety stanowią rośliny. Plądruje także ptasie gniazda, zjadając zarówno jaja jak i pisklęta. Poluje też na ssaki. Czyni szkody na polach uprawnych.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle dwa młode, które są małe i ślepe. Długo pozostają przy matce (nawet po następnym miocie).

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Łapy niedźwiedzia himalajskiego są przysmakiem kuchni chińskiej.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2012-12-16, GAT-180




©® Media Nauka 2008-2023 r.