Niedźwiedziowate

Niedźwiedziowate, niedźwiedzie (Ursidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 8 gatunków w 5 rodzajach. Jeden z nich występuje na terenie naszego kraju. Czasem do tej rodziny zalicza się też pandę wielką.

Wygląd

Niedźwiedzie to jedne z największych i najsilniejszych drapieżnych ssaków na świecie. Mają masywne ciało, pokryte gęstym, długim futrem o jednolitym, najczęściej brązowym kolorze. Na piersi u niektórych gatunków występują jasne plamy. Mają krótki ogon. Kończyny masywne, zakończone pazurami, stopochodne z pięcioma palcami.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Niedźwiedź brunatnyNiedźwiedź brunatny PL

Ursus arctos

Jedyny przedstawiciel niedźwiedzi żyjący w Polsce - niedźwiedź brunatny. Żyje w na południu kraju w górach. Zaniepokojony może być groźny dla człowieka. Zwykle aktywny głównie w nocy. Dużo wędruje za pokarmem. Dobrze pływa i wspina się po zboczach.


Andoniedźwiedź okularowyAndoniedźwiedź okularowy

Tremarctos ornatus

Niedźwiedź andyjski, zwany też peruwiańskim, który jest najbardziej roślinożernym gatunkiem ze wszystkich niedźwiedzi. Mało wiemy o jego zwyczajach. Jest zwinny. Potrafi wspinać się na drzewa.


Biruang malajskiBiruang malajski

Helarctos malayanus

Niedźwiedź malajski jest najmniejszym przedstawicielem rodziny niedźwiedzi. Jego charakterystyczną cechą jest biała lub pomarańczowa plama na piersi. Aktywny w nocy. Za dnia lubi się wygrzewać na słońcu w konarach drzew.


Niedźwiedź czarnyNiedźwiedź czarny

Ursus americanus

Baribal, nazywany także niedźwiedziem czarnym. Niedźwiedź Ameryki Północnej, którego można spotkać głównie w parkach narodowych. Jest niegroźny dla człowieka i często daje się karmić turystom.


Niedźwiedź himalajskiNiedźwiedź himalajski

Ursus thibetanus

Niedźwiedź himalajski ma podobne zwyczaje jak niedźwiedź brunatny, jednak jest on bardziej drapieżny. W Himalajach dochodzi do 4000 m n.p.m. Podstawę jego diety stanowią rośliny.


Niedźwiedź polarnyNiedźwiedź polarny

Ursus maritimus

Niedźwiedź polarny, nazywany też białym żyje w ekstremalnych warunkach. Jest jedynym niedźwiedziem, który żywi się głównie mięsem. Ma białe futro. Jest świetnym pływakiem. Odbywa dalekie wędrówki. Potrafi płynąć z prędkością do 4-5 km/h.


Panda wielkaPanda wielka

Ailuropoda melanoleuca

Panda wielka to bliski wymarciu ssak z rodziny szopowatych, czasem klasyfikowany jako zwierzę z rodziny niedźwiedziowatych. Czasem nazywana jest niedźwiedziem bambusowym.


Wargacz leniwyWargacz leniwy

Melursus ursinus

Wargacz to niedźwiedź żyjący w Indiach i na Cejlonie, którego rozpoznawalną cechą jest grzywa na karku, która opada na boki ciała. To jedyny gatunek niedźwiedzia, który jest aktywny w nocy.





Występowanie i środowisko

Występują w Europie, Afryce, Azji, Ameryce Północnej i Południowej. Preferują odludne tereny. Zamieszkują tereny leśne nizinne i górskie.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa1
Azja5
Afryka0
Ameryka Północna2
Ameryka Południowa1
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Są zwinne. Szybko biegają, wspinają się na drzewa, pływają. Unikają towarzystwa ludzi, rzadko atakują. W zimnym klimacie zapadają w sen zimowy. Niedźwiedzie poza porą godową żyją samotnie.

Morfologia i anatomia

Niedźwiedziowate mają dobry słuch i doskonały węch. W uzębieniu duże siekacze, mocne kły, szerokie zęby trzonowe. Prowadzą nocny lub dzienny tryb życia (niedźwiedź polarny).

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej od 6 do 8 miesięcy rodzi 1-4 młodych zwykle podczas zimowego snu.

Pożywienie

Niedźwiedzie są wszystkożerne, choć w diecie przeważa pokarm roślinny (jagody).

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Niedźwiedź brunatny: Trwa okres zimowego snu u niedźwiedzia brunatnego.
       Niedźwiedź brunatny: Trwa ruja u niedźwiedzia brunatnego. Lipiec i sierpień to okres dodatkowej rui, która wystepuje tylko czasem.
          Niedźwiedź brunatny: Podczas snu zimowego samicy rodzą się młode niedźwiadki brunatne.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Przyrody. Ssaki, ISBN 83-7079-784-9, MUZA SA 1997
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-85
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-03



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.