Logo Media Nauka

Niedźwiedź malajski

Niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus) to ssak z rodziny niedźwiedzi. Ma czarne futro. Sierść jest krótka i lśniąca. Na piersi biała lub żółta plama w kształcie półksiężyca. Ma wąski język, który ułatwia łapanie mrówek i innych owadów.

Niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus)
© Mike Thomas - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Niedźwiedź malajski
Nazwa łacińska
Helarctos malayanus
Nazwy obce
angielska: Sun Bear, Malayan Sun Bear
niemiecka: Malaienbär
czeska: Medvěd malajský
francuska: Ours Malais, Ours des cocotiers
hiszpańska: Oso de Sol, Oso Malayo
Pierwsze opisanie gatunku
(Raffles, 1821)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Niedźwiedź malajski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 110 cm do 140 cm
Ciężar: od 27 kg do 65 kg
Podgatunki
H. m. euryspilus
H. m. malayanus
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Niedźwiedzie (Ursidae)

Występowanie i środowisko

Niedźwiedź malajski zamieszkuje góry i niziny Borneo, Sumatry i Półwyspu Malajskiego.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w nocy. Za dnia lubi się wygrzewać na słońcu w konarach drzew. Aktywny cały rok. Prowadzi głównie nadrzewny tryb życia. chodzi w charakterystyczny sposób, jakby wszystkie łapy kierował do środka. Jest bardzo płochliwy.

Morfologia i anatomia

Długość głowy i tułowia wynosi 110-140 cm. wysokość w kłębie - 70 cm. ciężar wynosi od 25 do 65 kg. Samice są lżejsze od samców. Ma bardzo wrażliwy węch.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim pokarm roślinny, ale także owady, larwy owadów. Zjada młode wierzchołki palm kokosowych i owoce. Uwielbia miód.

Rozmnażanie

Samice są dojrzałe płciowo w wieku 3 lat, a samce w wieku 4 lat. Rozród odbywa się przez cały rok. Samica w zbudowanym przez siebie gnieździe z gałęzi na ziemi rodzi 1-3 nagie i ślepe młode. Matka opiekuje się nimi przez 2 lata.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Niedźwiedź malajski jest najmniejszy z całej rodziny niedźwiedzi.

Jako jedno z nielicznych zwierząt potrafi schodzić z drzewa głową w dół!

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-13, GAT-315





© Media Nauka 2008-2018 r.