Logo Media Nauka

Wargacz

Wargacz (Melursus ursinus) to ssak z rodziny niedźwiedziowatych, który ma charakterystyczną grzywę na karku. Ma gęste, czarne lub brązowe. Ma wydłużony pysk i daleko wysunięte wargi, które mogą zwijać się w rurkę i wysysać termity z gniazda. W szczęce górnej brak środkowych siekaczy. Niedźwiedź ten ma zmierzwione futro, a na piersi występuje biała plama w kształcie litery V. Pazury są silnie rozwinięte, hakowato wygięte.

Wargacz (Melursus ursinus)
© meoita - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wargacz
Nazwa łacińska
Melursus ursinus
Nazwy obce
angielska: Sloth Bear
niemiecka: Lippenbär
czeska: Medvěd pyskatý
francuska: Ours prochile lippu, Ours lippu de l'Inde
hiszpańska: Oso Perezoso
Pierwsze opisanie gatunku
(Shaw, 1791)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wargacz - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 140 cm do 180 cm
Wysokość w kłębie: 80 cm
Długość ogona: 12 cm
Ciężar: do 136 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Niedźwiedzie (Ursidae)

Występowanie i środowisko

Indie, Cejlon. Wargacze preferują tereny lasów liściastych.

Tryb życia i zachowanie

Nie zapada w sen zimowy. Aktywny nocą. Żyje w małych grupach po kilka osobników lub samotnie. Wspina się na drzewa, ale robi to niezgrabnie.

Morfologia i anatomia

Niedźwiedź ten osiąga rozmiary 190 cm długości ciała i 145 kg ciężaru. Cięższe są samce.

Pożywienie

Wargacze są wszystkożerne. Lubią termity, bulwy, owoce, jagody, padlinę, miód, plądrują ptasie gniazda. Głównym składnikiem ich diety w sezonie są owoce, poza sezonem zaś owady.

Rozmnażanie

Samica po 7 miesięcznej ciąży rodzi 1-2, czasem 3 młode, które po 2-3 miesiącach wędrują z matką na jej grzbiecie. Pozostają przy samicy 3 lata. Samica nosi młode na grzbiecie.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jedyny gatunek niedźwiedzia, który jest aktywny w nocy.

To jedyny gatunek niedźwiedzia, który nosi swoje młode na grzbiecie.

W Indiach wargacze wykorzystuje się do publicznych pokazów tak zwanych tańczących niedźwiedzi. Zwierzęta okalecza się poprzez usuwanie zębów i pazurów oraz poddaje okrutnej tresurze.

Czasem dla oznaczenia tego gatunku używa się nazwy wargacz leniwy. Nazwa ta jest skutkiem pomyłki. Gdy w Europie pojawiło się najpierw futro z tego niedźwiedzia, uznano je za futro nieznanego gatunku leniwca.

Wargacz to także rodzaj ryby z rodziny wargaczowatych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-07, GAT-322
Data aktualizacji artykułu: 2018-02-15







© Media Nauka 2008-2018 r.