Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Niedźwiedź andyjski, niedźwiedź peruwiański
(Tremarctos ornatus)

Niedźwiedź andyjski, niedźwiedź peruwiański (Tremarctos ornatus) to ssak z rodziny niedźwiedzi, nieco mniejszy od niedźwiedzia brunatnego z charakterystycznymi jasnymi plamami na wokół oczu i na szyi. Kolor futra czarny lub brązowy.

Niedźwiedź andyjski, niedźwiedź peruwiański (Tremarctos ornatus)
© Christian Musat - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Niedźwiedź andyjski, niedźwiedź peruwiański (Tremarctos ornatus)
Nazwy obce
angielska: Spectacled Bear, Andean Bear
niemiecka: Brillenbär, Andenbär
czeska: Medvěd brýlatý
francuska: Ours Andin, Ours à lunettes
hiszpańska: Oso de Anteojos, Oso Frontino, Oso Real
Pierwsze opisanie gatunku
(F.G. Cuvier, 1825)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Niedźwiedź andyjski, niedźwiedź peruwiański - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 150 cm do 180 cm
Długość ogona: 7 cm
Ciężar: do 140 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Niedźwiedzie (Ursidae)

Występowanie i środowisko

Wenezuela, Kolumbia, Ekwador, Peru, Boliwia.

Tryb życia i zachowanie

Jest zwinny. Potrafi wspinać się na drzewa. Prawdopodobnie buduje gniazdo z gałęzi na drzewie.

Pożywienie

Liście, owoce, korzenie. Czasami poluje na dużą zwierzynę.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest najbardziej roślinożerny ze wszystkich niedźwiedziowatych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-07, GAT-323








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.