Logo Serwisu Media Nauka

Koati południowy, ostronos rudy
(Nasua nasua)

Koati południowy, ostronos rudy (Nasua nasua) to drapieżny ssak z rodziny szopowatych z Ameryki Południowej. Ma charakterystyczny, ruchliwy długi pysk, penetruje nim dziuple w drzewach w poszukiwaniu pokarmu.

Koati południowy, ostronos rudy (Nasua nasua)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Koati południowy, ostronos rudy (Nasua nasua)
Nazwy obce
angielska: South American Coati
niemiecka: Südamerikanische Nasenbär
czeska: Nosál červený
francuska: Coati commun, coati roux
hiszpańska: Coatí, Achuni, Tejón
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Koati południowy, ostronos rudy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 44 cm do 66 cm
Wysokość w kłębie: 30.5 cm
Długość ogona: 68 cm
Ciężar: od 4.5 kg do 6 kg
Maksymalna długość życia
14 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Szopowate (Procyonidae)

Występowanie i środowisko

Lasy Ameryki Południowej. Zamieszkuje gęste lasy.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień. Żyje w grupach 5-50 osobników samych samców i samych samic. Samce z samicami przebywają tylko w okresie godowym. Samce walczą wówczas ze sobą. Sprawnie chodzi po drzewach. Kopie w ziemi, wygrzebując korzenie.

Pożywienie

Pokarm bardzo zróżnicowany w następujących proporcjach: 3/4 - pokarm zwierzęcy, 1/4 - roślinny. Przeszukuje dziuple drzew i wydobywa z nich owady, pisklęta, ptasie jaja.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 70-77 dni. Samica przed porodem izoluje się od grupy w dziupli drzewa. Rodzą się 2-7 młode o masie 150 g. Samica karmi młode przez 4,5 miesiąca. Dojrzałość płciową ostronosy rude osiągają w wieku 2 lat.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ostronos rudy, koati (Nasua nasua)

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-15, GAT-73




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.