Koati południowy, ostronos rudy

Koati południowy, ostronos rudy (Nasua nasua) to drapieżny ssak z rodziny szopowatych z Ameryki Południowej. Ma charakterystyczny, ruchliwy długi pysk, penetruje nim dziuple w drzewach w poszukiwaniu pokarmu.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Lasy Ameryki Południowej. Zamieszkuje gęste lasy.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień. Żyje w grupach 5-50 osobników samych samców i samych samic. Samce z samicami przebywają tylko w okresie godowym. Samce walczą wówczas ze sobą. Sprawnie chodzi po drzewach. Kopie w ziemi, wygrzebując korzenie.

Pożywienie

Pokarm bardzo zróżnicowany w następujących proporcjach: 3/4 - pokarm zwierzęcy, 1/4 - roślinny. Przeszukuje dziuple drzew i wydobywa z nich owady, pisklęta, ptasie jaja.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 70-77 dni. Samica przed porodem izoluje się od grupy w dziupli drzewa. Rodzą się 2-7 młode o masie 150 g. Samica karmi młode przez 4,5 miesiąca. Dojrzałość płciową ostronosy rude osiągają w wieku 2 lat.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ostronos rudy, koati (Nasua nasua)


Pokrewne gatunki ssaków

Szopowate
Szopowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2011-10-15, GAT-73



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Leniwce Puzzle
Kolorowe skarpetki - forest animals
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.