Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Szop pracz

Szop pracz (Procyon lotor) to drapieżny ssak z rodziny szopowatych. Ma szeroką głowę, wydłużony pysk, puszysty ogon, łapy zakończone pazurami, których nie potrafi chować. Ma gęste, szarożółte futro, na ogonie czarne pręgi, czarną smugę przebiegającą przez oczy. Jest cennym zwierzęciem futerkowym. Charakterystyczna maska na pysku i ogon w czarno-białe paski zdecydowanie ułatwia rozpoznanie gatunku.

Szop pracz (Procyon lotor)
© Corel

Nazwa gatunku
Szop pracz (Procyon lotor)
Nazwy obce
angielska: Northern Raccoon
niemiecka: Waschbär
czeska: Mýval severní
francuska: Raton Laveur
hiszpańska: Mapache, Mapachín, Zorra Manglera
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Szop pracz - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 65 cm
Wysokość w kłębie: 35 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 1.8 kg do 2.2 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Szopowate (Procyonidae)

Występowanie i środowisko

Południowa Kanada, USA, Ameryka Środkowa. Zadrzewione tereny w pobliżu wody. W latach trzydziestych XX wieku szop pracz został sprowadzony do Europy, gdzie na terenach Niemiec i Związku Radzieckiego został introdukowany w celach hodowlanych dla futer oraz jako zwierzę łowne.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny nocą. Dobrze wspina się na drzewa, bardzo dobrze pływa. Na północy obszaru występowania zapada w lekki sen zimowy w grupach rodzinnych. Poza tym żyje samotnie. Jest to zwierzę łagodne i bardzo towarzyskie. Szop pracz niechętnie pływa. Nie zapada w sen zimowy. Żyją 10 lat, a w niewoli nawet 20.

Morfologia i anatomia

Futro szopa pracza nie jest wodoodporne.

Pożywienie

Szopy pracze zjadają ryby, żaby, raki, orzechy, owoce, nasiona.

Rozmnażanie

Samce są poligamiczne. Ciąża trwa 60-70 dni. Samica rodzi od 1 do 7 (najczęściej 3-4) młode. Gniazdo opuszczają już po 10 tygodniach. Po roku stają się samodzielne. Samice osiągają dojrzałość płciową po roku, samce po dwóch latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce to gatunek obcy i nie wymaga ochrony. Jest też zwierzęciem łownym.

Ciekawostki

Jako jedyne zwierzę przed spożyciem pokarmu płucze go w wodzie.

Pytania

Czy szop pracz występuje w Polsce?

Tak, choć to gatunek obcy. Zaczyna się rozprzestrzeniać w naszym kraju z Niemiec. Większa ekspansja nastąpiła w latach 90. Krajową populację szacuje się na kilkaset sztuk. Najczęściej występuje wzdłuż Odry i Warty. W Europie szopa pracza obecnie można spotkać w Niemczech, Austrii, Czechach, Szwajcarii, Holandii, Belgii, Francji, a także w Polsce, na Węgrzech i Słowacji, Danii i krajach byłej Jugosławii.


Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Szop pracz bywa hodowany w domach. Czasem tworzy niewielkie grupy rodzinne. To zwierzęta ciekawskie, pomysłowe, bardzo inteligentne, posiadające dobrą pamięć. Zwykle nie przejawiają agresji, ale bywają uparte.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Najlepsza jest woliera z solidną siatką i betonowej wylewką. Dla pary szopów woliera powinna mieć wymiary 2 na 2 na 2,5 metra. W wolierze warto umieścić konary, domek z wyściółką ze słomy, sznury, oponę. Co jakiś czas wstawiamy naczynie z wodą w celach do kąpieli.

Inne warunki chowu: Szop pracz znaczy swój teren moczem, kałem oraz cuchnącą wydzieliną z gruczołów przy odbycie.

Pokarm: To zwierzęta wszystkożerne, jednak łatwo je przekarmić i łatwo się otłuszczają.

Rozmnażanie: Gody odbywają się raz w roku, zwykle w styczniu.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2012-12-31, GAT-230







© Media Nauka 2008-2018 r.