Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Łasica, łaska (Mustela nivalis)

Łasica, łaska (Mustela nivalis) to ssak rodzimy z rodziny łasicowatych. Samce są znacznie większe od samic. Łasica ma silnie wydłużone ciało, niezwykle gibkie, bardzo krótkie kończyny, których stopy są owłosione. Sierść z wierzchu jest rudobrązowa, od spodu biała. Czasem sierść bieleje na zimę. Bardzo pożyteczna dla gospodarki jako naturalny tępiciel gryzoni. W Polsce pod ochroną.

Łasica, łaska (Mustela nivalis)
© FLORIAN ANDRONACHE - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Łasica, łaska (Mustela nivalis)
Nazwy obce
angielska: Least Weasel, Weasel
niemiecka: Mauswiesel
czeska: Lasice kolčava
francuska: Belette d'Europe
hiszpańska: Comadreja
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1766
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Łasica, łaska - mapa występowania na świecieŁasica, łaska - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 11 cm do 28 cm
Maksymalna długość życia
7 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łasicowate (Mustelidae)

Występowanie i środowisko

Europa, Azja, północna Afryka. Występuje na terenie całej Polski, ale nie jest liczna. Zamieszkuje parki, brzegi lasów, miedze, cmentarze. Pionowy zasięg występowania to 3500 m n.p.m. Zimą przenosi się w pobliże ludzkich osiedli.

Tryb życia i zachowanie

Aktywna w nocy. Jest zwierzęciem naziemnym, potrafi jednak wspiąć się na drzewo. Zabija więcej zwierząt niż jest w stanie sama zjeść.

Pożywienie

Gryzonie, owady, jaszczurki, żaby, małe ptaki, jaja, które są dla niej przysmakiem.

Rozmnażanie

Ruja pojawia się w różnym czasie, najczęściej od lutego do kwietnia. Ciąża trwa 5-6 tygodni. W jednym miocie w kwietniu lub maju samica może mieć 3-12 młodych. Młode znajdują się w gnieździe pod korzeniami lub kamieniami, wyściełanym liśćmi i trawą. Młode stają się dojrzałe płciowo po 9 miesiącach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Łasica jest najmniejszym ssakiem drapieżnym w Polsce.

Ze względu na swoje rozmiary poluje na gryzonie w ich własnych norach.

Łasica nakłuwa jajo tak, że zawartość nie rozlewa się z niego. Wysysa całą zawartość, pozostawiając skorupkę w całości. Potrafi przenosić duże jaja, wkładając je między podbródek a pierś.

To bardzo pożyteczne zwierzę. Jedna łasica może podczas swojego życia zabić do 3000 gryzoni!

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-30, ART-GAT220


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
łasica
 tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona        Trwa okres rui u łasicy, aczkolwiek zdarza się także w innych okresach.
   tlo-ikonatlo-ikona       Zwykle o tej porze łasica rodzi młode (nie jest to reguła)
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy