Tchórz zwyczajny

Tchórz, tchórz zwyczajny (Mustela putorius) to rodzimy drapieżnik z rodziny łasicowatych. Ma wydłużoną budowę ciała, krótkie kończyny, okrągłą głowę z zaokrąglonymi uszami i puszysty ogon. Wierzch ciała jest ciemnobrązowy, brzuch, ogon i kończyny są czarne, okolice pyska, uszu, boki głowy białe. Jest zwierzęciem łownym. charakterystyczna jest ciemna maska w okolicach oczu.

Fretka (Mustela putorius furo)

Udomowioną formą tchórza jest fretka (Mustela putorius furo). Jest łagodna, odżywia się mlekiem i mięsem. W naturze fretka nie występuje, poza zdziczałymi osobnikami, tworzącymi populacje w Nowej Zelandii oraz w niektórych rejonach Europy.

To albinotyczna forma tchórza zwyczajnego.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Obszar występowania tchórza to cała Europa i zachodnia część Azji. Lasy, okolice zbiorników wodnych, pobliże gospodarstw. W Polsce występuje dość pospolicie. Nie jest mu obce żadne środowisko, w którym znajduje się odpowiednio dużo pokarmu. Preferuje pobliże wody, skraje lasów. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Kryje się w dziuplach, rozpadlinach skalnych, zajmuje zakamarki zabudowań gospodarczych, nory lisa, borsuka. Bardzo szybko się porusza. Jest gibki. Wspina się świetnie po drzewach, pływa i nurkuje. Zaatakowany albo ucieka albo wystrzeliwuje z gruczołów zapachowych cuchnącą ciecz.

Morfologia i anatomia

Długość ciała tchórza wynosi od 29 cm do 46 cm, długość ogona: 19 cm. Ciężar wynosi od 600 g do 2 kg. Samiec jest większy od samicy.

Żołądź u samca ma haczykowate wyrostki. Wewnątrz znajduje się kość prąciowa.

Pożywienie

Małe gryzonie, króliki, zające, ptaki, jaja, jaszczurki, żaby, ślimaki, owady. Ofiar szuka poprzez penetrację nor i kryjówek (rozkopuje nory).

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na marzec-kwiecień. Ciąża trwa 40-43 dni. Samica rodzi 4-11 młodych. Po 2-3 miesiącach są samodzielne, a po roku są dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Naturalni wrogowie tchórza to wilk, lis i drapieżne ptaki. Najwięcej tchórzy ginie w kolizjach z samochodami oraz w wyniku zjadania trutek na gryzonie. Norka amerykańska i jenot wypierają tchórza z jego środowiska naturalnego. To poza tym gatunek łowny.

Ciekawostki

Tchórz lepiej się skrada i poluje na myszy niż kot domowy.

Gromadzi zapas pokarmu w postaci żywych, ponadgryzanych i unieruchomionych żab.

W starożytnym Egipcie trzymano fretkę w domach w celu tępienia myszy. Dzisiaj jest zwierzęciem futerkowym, używanym też jako mamka dla innych cennych zwierząt futerkowych i jako zwierzę laboratoryjne.

Inna nazwa tchórza zwyczajnego to tchórz pospolity lub tchórz europejski

Mieszaniec tchórza zwyczajnego z fretką to tchórz hodowlany (tchórzofretka).

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Mustela p. anglia, (Pocock, 1936)
  • Mustela p. aureola, (Barrett-Hamilton, 1904)
  • Mustela p. caledoniae, (Tetley, 1939)
  • Mustela p. furo - fretka domowa, Linnaeus, 1758 - to udomowiona forma tchórza
  • Mustela p. mosquensis, Heptner, 1966
  • Mustela p. putorius, Linnaeus, 1758
  • Mustela p. rothschildi, Pocock, 1932


Hodowla - informacje dla hodowców

Parametry i informacjeOpis
Informacje ogólne o gatunku Fretka to zwierzę inteligentne, ciekawskie i bardzo towarzyskie, uwielbiające zabawę. Absorbują mocno swojego opiekuna. Fretkę na ogół trzymamy pojedynczo. W grupie trzymamy zwierzęta po sterylizacji/kastracji. Nie gryzą, tylko podgryzają opiekuna. To zwierzę mało odporne na wysokie i niskie temperatury.
Rodzaj klatki i wyposażenieFretki trzymamy w wolierze lub w dużej klatce (o szerokości minimum 1 m i wysokości 0,8 m). Zapewniamy domek, kołowrotek, zabawki.
Inne warunki chowu Fretki znaczą teren moczem oraz wydzieliną z gruczołów okołoodbytowych, mająca zapach piżma. Potrzeby fizjologiczne załatwiają w kuwecie. Fretkę można wypuszczać, aby pobiegała po pokoju. Można ją też wyprowadzać na smyczy na spacery. W takim przypadku fretkę szczepimy co roku na nosówkę i wściekliznę. Należy też przeprowadzać odrobaczanie.
PokarmPodajemy pokarm mięsny.
RozmnażanieOkres rozrodczy trwa od grudnia do końca czerwca. Owulacja jest prowokowana kopulacją.
Ograniczenia prawne
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Rodzą się młode tchórze
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaŁasica pospolita
Mustela nivalis
ikonaGronostaj
Mustela erminea
ikonaNorka europejska
Mustela lutreola
ikonaTchórz stepowy
Mustela eversmanii
Łasicowate
Łasicowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Najbardziej cuchnące ssaki świata

Najbardziej cuchnące ssaki świata

Człowiek nie ma dobrego węchu. Są jednak zwierzęta, które człowiek wyczuje po zapachu z odległości nawet kilkuset metrów.


© medianauka.pl, 2012-12-30, GAT-223
Data aktualizacji artykułu: 2022-04-22



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0



Polecamy w naszym sklepie

Animalium
Mapa świata Puzzle
Zoologia ssaki
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.