Logo Media Nauka

PL

Tchórz stepowy

Tchórz stepowy (Mustela eversmanii) to gatunek ssaka z rodziny łasicowatych, podobny do tchórza zwyczajnego, od którego odróżnia go jaśniejsze ubarwienie sierści, żółtawe boki i jasno ubarwiona nasada ogona. Ubarwienie zmienne. Pierś, łapy są ciemne. Głowa biaława z ciemniejszą maską biegnącą przez oczy (nie zawsze). Ciało długie, odnóża krótkie. Ogon puszysty. Samiec jest większy od samicy.

Tchórz stepowy (Mustela eversmanii)
© edward-m - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Europie i Azji (po Mongolię i Chiny). Preferuje otwarte tereny, czyli pastwiska, stepy, łąki. To jeden z najrzadziej spotykanych gatunków ssaków w Polsce. W Polsce występuje na wschodzie Lubelszczyzny. Jego występowanie w naszym kraju jest związane z występowaniem u nas susłów i chomików.

Tryb życia i zachowanie

Porusza się zwinnie i szybko. To zwierzę aktywne po zmierzchu. Łowi także w norach, rozkopując je w błyskawicznym tempie. Kryje się w norach (sam ich nie kopie) i między korzeniami, kamieniami. To samotnik. Gromadzi zapasy z upolowanej zwierzyny. Długość życia wynosi 10 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 29-77 cm, a ciężar ciała 960 g (samiec) i 570 (samica).

Pożywienie

Poluje na susły, chomiki, norniki, myszy, karczowniki, rzadziej na ptaki, jaszczurki, węże i duże owady.

Rozmnażanie

Samica rodzi 3-10(18) młodych w kwietniu-maju młode w podziemnym gnieździe (w norze nawet kilka metrów pod ziemią).

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-08-08, GAT-624371


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaBorsuk, jaźwiec
Meles meles
ikonaGronostaj
Mustela erminea
ikonaKuna leśna, tumak
Martes martes
ikonaŁasica
Mustela nivalis
ikonaNorka amerykańska
Mustela vison
ikonaNorka europejska
Mustela lutreola
ikonaRatel
Mellivora capensis
ikonaRosomak
Gulo gulo
ikonaSoból
Martes zibellina
ikonaWydra
Lutra lutra
ikonaWydra kanadyjska
Lontra canadensis



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • po red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.