Gronostaj

Gronostaj europejski (Mustela erminea) to rodzimy drapieżnik z rodziny łasicowatych. Z wyglądu przypomina łasicę, ale jest od niej większy i ma dłuższy ogon. Latem sierść ma kolor brązowy z wierzchu i jaśniejszy od strony brzusznej, zimą ma białe futro z czarnym zakończeniem na ogonie. Nie występuje licznie w Polsce. Jest objęty ochroną gatunkową.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Obszar występowania gronostaja to Europa, Azja, północna Afryka, Ameryka Północna. W Polsce można go spotkać na terenie całego kraju. Zasiedla skraje lasów liściastych i mieszanych, a także parków. Introdukowany na Nowej Zelandii. Pionowy zasięg występowania to 3000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzę aktywne w nocy. Za dnia można je spotkać, gdy karmi młode, choć poluje także w dzień.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 16 cm do 38 cm, w tym długość ogona: 11 cm. Ciężar ciała wynosi od 130 g do 350 g. Samce są większe od samic.

Pożywienie

Poluje na drobne ssaki, ptaki, gady, płazy, mięczaki, owady. Zjada też ptasie jaja, jagody. Zazwyczaj robi zapasy na zimę.

Rozmnażanie

Okres rozrodczy przypada na luty-marzec. Ciąża trwa 70 dni. Samica rodzi zwykle 2-13 w gnieździe wyściełanym trawą, mchem, sierścią na przełomie kwietnia-maja. Młodymi opiekuje się samica i samiec. Samica troskliwie opiekuje się młodymi. Potrafi przenieść je w pyszczku nawet przez wodę.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Poluje na gryzonie w ich norach.

Futro zimowe z gronostajów jest elementem peleryny rektorów.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Mustela e. aestiva, Kerr, 1792
  • Mustela e. alascensis, Merriam, 1896
  • Mustela e. anguinae, Hall, 1932
  • Mustela e. arctica, Merriam, 1896
  • Mustela e. augustidens, Brown, 1908
  • Mustela e. bangsi, Hall, 1945
  • Mustela e. celenda, Hall, 1944
  • Mustela e. cigognanii, Bonaparte, 1838
  • Mustela e. erminea - gronostaj europejski, Linnaeus, 1758
  • Mustela e. fallenda, Hall, 1945
  • Mustela e. ferghanae - gronostaj indyjski, (Thomas, 1895)
  • Mustela e. gulosa, Hall, 1945
  • Mustela e. haidarum, Preble, 1898
  • Mustela e. hibernica, Thomas & Barrett-Hamilton, 1895
  • Mustela e. initis, Hall, 1945
  • Mustela e. invicta, Hall, 1945
  • Mustela e. kadiacensis, Merriam, 1896
  • Mustela e. kaneii, (Baird, 1857)
  • Mustela e. karaginensis, Jurgenson, 1936
  • Mustela e. lymani, Hollister, 1912
  • Mustela e. martinoi, Ellerman & Morrison-Scott, 1951
  • Mustela e. minima, Cavazza, 1912
  • Mustela e. mongolica, Ognev, 1928
  • Mustela e. muricus, Bangs, 1899
  • Mustela e. nippon, Cabrera, 1913
  • Mustela e. ognevi, Jurgenson, 1932
  • Mustela e. olympica, Hall, 1945
  • Mustela e. polaris, Barrett-Hamilton, 1904
  • Mustela e. richardsonii, Bonaparte, 1838
  • Mustela e. ricinae, Miller, 1907
  • Mustela e. salva, Hall, 1944
  • Mustela e. seclusa, Hall, 1944
  • Mustela e. semplei, Sutton & Hamilton, 1932
  • Mustela e. stabilis, Barrett-Hamilton, 1904
  • Mustela e. streatori, Merriam, 1896
  • Mustela e. teberdina, Korneev, 1941
  • Mustela e. tobolica, Ognev, 1923
Pytania

Pytania

Łasica a gronostaj - czyli jak odróżnić łasicę od gronostaja?

Gronostaj ma cechę łatwą do zaobserwowania (oprócz większych rozmiarów ciała), która go odróżnia od łasicy - to czarna końcówka ogona.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Trwa ruja u gronostaja
          Rodzą się młode gronostaje
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaŁasica pospolita
Mustela nivalis
ikonaTchórz zwyczajny
Mustela putorius
ikonaNorka europejska
Mustela lutreola
ikonaTchórz stepowy
Mustela eversmanii
Łasicowate
Łasicowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Najbardziej cuchnące ssaki świata

Najbardziej cuchnące ssaki świata

Człowiek nie ma dobrego węchu. Są jednak zwierzęta, które człowiek wyczuje po zapachu z odległości nawet kilkuset metrów.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0

© medianauka.pl, 2012-12-30, GAT-225
Data aktualizacji artykułu: 2022-04-23




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.