Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kotowate

Kotowate, koty (Felidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 37 gatunków w 6 rodzajach. W Polsce żyją 3 gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

Wszystkie kotowate mają zgrabne ciało, gibki tułów, długi ogon, okrągłą głowę, palcochodne kończyny, przednie 5-palczaste, tylne 4-palczaste, chowane pazury (za wyjątkiem geparda). Ciało pokryte miękką sierścią. Sierść zwykle krótka, miękka i gęsta.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


GepardGepard

(Acinonyx jubatus)

Gepard to piękny ssak z rodziny kotów o niezwykle smukłej sylwetce. Jest typowym zwierzęciem stepowym. Żyje samotnie lub łączy się w małe stada. Prowadzi dzienny tryb życia.


JaguarJaguar

(Panthera onca)

Jaguar to ssak z rodziny kotowatych. Jest największym kotem Ameryki i przedstawicielem rodzaju Panthera. Jaguar preferuje samotniczy tryb życia. W ciągu dnia wyleguje się w jaskiniach lub innych zacisznych miejscach.


JaguarundiJaguarundi

(Felis yagouaroundi)

Jaguarundi to niewielki drapieżnik z rodziny kotów z Ameryki Północnej. Aktywny w dzień i w nocy. Świetnie wspina się po drzewach, choć robi to rzadko.


KarakalKarakal

(Caracal caracal)

Karakal, ryś stepowy to drapieżnik z rodziny kotów podobny do rysia, jest z nim blisko spokrewniony. Karakal łatwo się oswaja i używa się go czasem do polowań.


Kot domowyKot domowy ikona-polska

(Felis catus)

Kot domowy wywodzi się od kota nubijskiego. Został udomowiony prawdopodobnie 2000 lat p.n.e. w Egipcie. Istnieje wiele ras różniących się znacznie wyglądem. Porusza się na palcach. Bardzo zwinnie skacze, wspina się po drzewach, biega na krótkich dystansach


LewLew

(Panthera leo)

Lew to afrykański drapieżnik z rodziny kotowatych. Jeden z największych kotów świata. Dzień przesypia w trawie i zaroślach. Poluje wieczorem sam lub z innymi lwami. Zabija chwytając za gardło lub podbrzusze.


ManulManul

(Otocolobus manul)

Manul to azjatycki ssak drapieżny z rodziny kotów o gęstym futrze koloru od jasnożółtego do szarego z ciemnymi pręgami. Zamieszkuje szczeliny skał i nory bobaków. Prowadzi nocny tryb życia. Żyje samotnie.


OcelotOcelot

(Leopardus pardalis)

Ocelot to ssak z rodziny kotów z Ameryki Północnej. Ma gęste i krótkie futro o ciekawym ubarwieniu, najczęściej szaro-żółte w cętki i łatki czarno-brązowe. Żyje samotnie lub w parach. Bardzo dobrze pływa.


Pantera śnieżna, irbisPantera śnieżna, irbis

(Panthera uncia)

Pantera śnieżna, zwana także irbisem to drapieżnik z rodziny kotów, żyjący wysoko w górach środkowej Azji. Latem można ją spotkać w strefie śniegu. Aktywna w nocy. Żyje w parach, zajmując swój stały teren łowiecki.


Pantera, lampart, leopardPantera, lampart, leopard

(Panthera pardus)

Lampart, zwany też panterą lub leopardem to drapieżnik z rodziny kotowatych o bardzo różnym umaszczeniu w zależności od obszaru występowania. Prowadzi nocny tryb życia. Zwykle żyje samotnie. Spotyka się pary i małe grupy rodzinne.


Puma, kuguarPuma, kuguar

(Puma concolor)

Puma, zwana też kuguarem, to duży drapieżny ssak z rodziny kotów. Wielkość pumy zależy od środowiska, w którym żyje. Największe okazy żyją w Patagonii, najmniejsze - w Andach. Puma jest bardzo silna. Potrafi wlec za sobą zdobycz trzy razy większą od siebie


RyśRyś ikona-polska

(Lynx lynx)

Ryś jest jednym z dwóch żyjących w Polsce dzikich kotów. Jest zwierzęciem zagrożonym wyginięciem. Jest to kot, prowadzący nocny tryb życia. Unika towarzystwa człowieka. Jest samotnikiem.


SerwalSerwal

(Leptailurus serval)

Serwal to afrykański ssak z rodziny kotów o długich nogach i smukłym tułowiu. Jest ubarwiony na żółtobrązowo. Spód ciała jaśniejszy. Sierść ozdobiona ciemnymi plamkami i paskami.


TygrysTygrys

(Panthera tigris)

Wyjątkowo silny i piękny drapieżny ssak z rodziny kotowatych o charakterystycznym kolorze sierści - czerwono-pomarańczowo-brunatny z czarnymi pręgami na całym ciele. Tworzy dziewięć podgatunków różniących się rozmiarem i kolorem sierści.


ŻbikŻbik ikona-polska

(Felis silvestris)

Ssak z rodziny kotów, bardzo przypominający kota domowego ale większy od niego. Prawdopodobnie wszystkie osobniki europejskie to krzyżówka z kotem domowym. Jest koczującym samotnikiem. Aktywny w nocy.


Nazwa rodziny
Kotowate (Felidae)
Występowanie
Europa, Azja, Afryka, Ameryka Północna i Południowa.Kotowate - mapa występowania na świecieKotowate - mapa występowania w Polsce
Liczba gatunków na świecie
37
Liczba gatunków w Polsce
3
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)
Długość ciała
Długość głowy i tułowia: od 34 cm do 3 m, ogona: od 15 do 110 cm Masa ciała: od 0,8 kg do 320 kg.
Największy gatunek
Najmniejszy gatunek
Kot czarnołapy (Felis nigripes)

Inne gatunki

  • Kot złoty (Felis aurata)
  • Kot bengalski (Felis bengalensis)
  • Kot tybetański (Felis bieti)
  • Kot numbijski, kot afrykański (Felis lybica)
  • Kot arabski (Felis margarita)
  • Kot marmurkowy (Felis marmorata)
  • Kot czarnołapy (Felis nigripes)
  • Kot pampasowy (Felis pajeros)
  • Kot kusy (Felis planiceps)
  • Kot tygrysi (Felis tigrina)
  • Taraj, kot cętkowany (Prionailurus viverrinus)

Występowanie i środowisko

Obecne na wszystkich kontynentach świata za wyjątkiem Australii i Antarktydy. Zamieszkują lasy i zarośla, stepy i pustynie. W zależności od gatunku prowadzą nocny lub dzienny tryb życia.

Tryb życia i zachowanie

Koty potrafią poruszać się bezgłośnie. Kryją się w koronach drzew, szczelinach skalnych, norach innych ssaków, dziuplach. Zwykle poruszają się wolno i majestatycznie, ale potrafią szybko biegać. Mogą skakać na odległość, która kilkakrotnie przekracza ich długość. Dobrze pływają. Świetnie wspinają się na drzewa.

Polując skradają się pod wiatr do ofiary lub czatują przy wodopojach albo szlakach. Ofiarę starają się dopaść w kilku susach. Pościg stosuje tylko gepard. Nie powracają do nie zjedzonych resztek.

Tworzą niewielkie grupy rodzinne, żyją w parach albo samotnie.

Duże koty nierzadko atakują ludzi. Duże koty ryczą, a małe koty wydają odgłosy miauczenia.

Morfologia i anatomia

W czaszce puszka mózgowa jest duża. Uzębienie tnąco-kruszące. Słuch i wzrok to zmysły najlepiej rozwinięte. Na języku znajdują się brodawki. W uzębieniu znajduje się tylko jeden trzonowiec na każdej połówce szczęki.

Rozmnażanie

Do rozrodu przystępują zwykle 1-2 razy do roku. Ciąża rwa 55-112 dni. W miocie 1-8 ślepych i niedołężnych kociąt. Matka opiekuje się nimi.

Pożywienie

Są najlepiej przystosowane do polowania na ssaki i ptaki, które stanowią podstawę ich pokarmu. Koty nie mogą kruszyć pożywienia.

Ochrona i zagrożenia

Dość łatwo się oswajają. Koty domowe są związane od bardzo dawna z człowiekiem (ponad 2000 lat), istnieje wiele ras kota domowego. Niektóre gatunki są cenione w futrzarstwie.

Ciekawostki

Do kotów należy najszybszy ssak świata - gepard.

Zdjęcia - galeria




© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-9


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
ryś
 tlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona wp100 fltrt         

Trwa okres rui u rysia

   tlo-ikonatlo-ikona wp100 fltrttlo-ikona      

Rodzą się młode rysie

ukryj/pokaż
żbik
 tlo-ikonatlo-ikona         

Trwa ruja u żbika

   tlo-ikonatlo-ikona       

Rodzą się młode żbiki

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



© Media Nauka 2008-2018 r.