Logo Media Nauka

Serwal

Serwal (Leptailurus serval) to drapieżny ssak z rodziny kotów o długich nogach i smukłym tułowiu. Posiada krótki ogon. Jest ubarwiony na żółtobrązowo. Spód ciała jaśniejszy. Sierść ozdobiona ciemnymi plamkami i paskami.

Serwal (Leptailurus serval)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Serwal
Nazwa łacińska
Leptailurus serval
Synonimy
Felis serval
Caracal serval (Schreber, 1776)
Nazwy obce
angielska: Serval
niemiecka: Serval
czeska: Serval stepní
francuska: Chat-tigre
hiszpańska: Serval
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Serwal - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 100 cm
Wysokość w kłębie: 65 cm
Długość ogona: 40 cm
Ciężar: od 8 kg do 18 kg
Maksymalna długość życia
17 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Stepy i zarośla Afryki. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m. Dziś przeważa na terenach pustynnych i półpustynnych. Serwale lubią najbardziej tereny wilgotne i zarośla na bagnach.

Tryb życia i zachowanie

Zwierzę nocne. Dzień przesypia w ukryciu. Bardzo dobrze wspina się na drzewa, wykonuje zgrabne i długie skoki. Może na krótkich dystansach osiągać duże prędkości, ale poluje z ukrycia. Jest tak zwinny, że potrafi upolować ptaka zrywającego się do lotu lub siedzącego na wysokości nawet 3 m. Żyje samotnie. W pary łączy się tylko w okresie godów. Zajmuje terytorium około 10 km2, które oznacza moczem. Terytorium samca pokrywa się z terytorium 2-3 samic. Potrafi łowić ryby w płytkiej wodzie i wykopywać z nor gryzonie.

Morfologia i anatomia

Serwal osiąga długość ciała do 100 cm, ogon ma długość do 40 cm.

Pożywienie

Ptaki, gryzonie, zające, jagnięta, płazy, gady, ryby, owady. Wyrządza duże szkody wśród drobiu.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 68-74 dni. Przed porodem samica przygotowuje gniazdo z gęstej roślinności lub w gnieździe innego zwierzęcia. Samica rodzi 2-3 młode i karmi je przez 4-5 miesięcy. W 4 tygodniu młode zaczynają jeść mięso. Płciowo dojrzewają po 1,5-2,5 roku.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Serwal dostarcza cennego futra.

Od czasu do czasu pojawiają się osobniki całe ubarwione na czarno.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-23, GAT-88





© Media Nauka 2008-2018 r.