Logo Serwisu Media Nauka

Serwal
(Leptailurus serval)

Serwal (Leptailurus serval) to drapieżny ssak z rodziny kotów o długich nogach i smukłym tułowiu. Posiada krótki ogon. Jest ubarwiony na żółtobrązowo. Spód ciała jaśniejszy. Sierść ozdobiona ciemnymi plamkami i paskami.

Serwal (Leptailurus serval)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Serwal (Leptailurus serval)
Synonimy
Felis serval
Caracal serval (Schreber, 1776)
Nazwy obce
angielska: Serval
niemiecka: Serval
czeska: Serval stepní
francuska: Chat-tigre
hiszpańska: Serval
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Serwal - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 100 cm
Wysokość w kłębie: 65 cm
Długość ogona: 40 cm
Ciężar: od 8 kg do 18 kg
Maksymalna długość życia
17 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Stepy i zarośla Afryki. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m. Dziś przeważa na terenach pustynnych i półpustynnych.

Tryb życia i zachowanie

Zwierzę nocne. Dzień przesypia w ukryciu. Bardzo dobrze wspina się na drzewa, wykonuje zgrabne i długie skoki. Może na krótkich dystansach osiągać duże prędkości, ale poluje z ukrycia. Jest tak zwinny, że potrafi upolować ptaka zrywającego się do lotu lub siedzącego na wysokości nawet 3 m. Żyje samotnie. W pary łączy się tylko w okresie godów. Zajmuje terytorium około 10 km2, które oznacza moczem. Terytorium samca pokrywa się z terytorium 2-3 samic. Potrafi łowić ryby w płytkiej wodzie i wykopywać z nor gryzonie.

Pożywienie

Ptaki, gryzonie, zające, jagnięta, płazy, gady, ryby, owady. Wyrządza duże szkody wśród drobiu.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 68-74 dni. Przed porodem samica przygotowuje gniazdo z gęstej roślinności lub w gnieździe innego zwierzęcia. Samica rodzi 2-3 młode i karmi je przez 4-5 miesięcy. W 4 tygodniu młode zaczynają jeść mięso. Płciowo dojrzewają po 1,5-2,5 roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Serwal dostarcza cennego futra.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-23, GAT-88








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.