Logo Serwisu Media Nauka

Lew
(Panthera leo)

Lew (Panthera leo) to jeden z największych kotów świata. Ma dużą głowę. Ogon jest zakończony pękiem włosów (chwost). Jest w nich ukryty rogowy kolec. Kolor płowy lub brązowy. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma wielką grzywę, jest silniej zbudowany i większy.

Lew (Panthera leo)
© Corel

Nazwa gatunku
Lew (Panthera leo)
Synonimy
Felis leo Linnaeus, 1758
Nazwy obce
angielska: Lion, African Lion
niemiecka: Löwe
czeska: Lev pustinný
francuska: Lion d'Afrique
hiszpańska: León
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Lew - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 180 cm do 240 cm
Długość ogona: 90 cm
Ciężar: od 180 kg do 230 kg
Maksymalna długość życia
30 lat.
Podgatunki
P. l. leo (Linnaeus, 1758)
P. l. persica (Meyer, 1826)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Afryka na południe od Sahary, także można je spotkać w Indiach. Lubi tereny otwarte.

Tryb życia i zachowanie

Dzień przesypia w trawie i zaroślach. Poluje wieczorem sam lub z innymi lwami. Zabija chwytając za gardło lub podbrzusze. Najczęściej poluje w pobliżu wodopojów. Ofiarę wlecze w odosobnione miejsce, gdzie może ją zjeść w spokoju. Para lwów potrafi zjeść prawie całą antylopę gnu za jednym razem. Gdy jest głodny w jego sąsiedztwie bezpiecznie może się czuć jedynie słoń, stary nosorożec i bawół. Gdy nie jest głodny, zwierzyna pasie się spokojnie w jego niedalekiej bliskości.

Pożywienie

Przede wszystkim zjada zwierzęta kopytne, zjada też ptactwo, mniejsze ssaki i padlinę.

Rozmnażanie

Jest poligamiczny i rozmnaża się przez cały rok. Ciąża trwa 102-105 dni. Samica rodzi 1-6 młodych. Młode mają cętkowane futerko. Zaczynają samodzielnie chodzić dopiero po dwóch miesiącach. Laktacja trwa pół roku. Wymiary dorosłych osobników osiągają po 6 latach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek Panthera leo persica jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Lew napada na ludzi bardzo rzadko.

Niegdyś lew zasiedlał także południe Europy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-29, GAT-218




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.