Jaguar amerykański

Jaguar amerykański albo po prostu jaguar (Panthera onca) to ssak z rodziny kotowatych. Jest największym kotem Ameryki i przedstawicielem rodzaju Panthera (ryczących kotów). Ma cętkowane pomarańczowe lub czarne futro. Gardło, część kończyn są białe. Czasem na kończynach widoczne czarne, poprzeczne pasy. Ogon zakończony czarnymi pierścieniami. W kącie pyska widoczna ciemna plama. Można nierzadko spotkać jaguary czarne i białe. Odpowiednio oświetlony czarny jaguar lub biały uwidacznia charakterystyczny wzór plam i pasów. Jaguar przypomina lamparta, jest jednak od niego cięższy i silniej zbudowany.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Jaguary preferują tereny trawiaste, lesiste i tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej oraz pustynne południowe Ameryki Północnej. Występuje zazwyczaj w pobliżu wody.

Tryb życia i zachowanie

Jaguar preferuje samotniczy tryb życia. W ciągu dnia wyleguje się w jaskiniach lub innych zacisznych miejscach. Samiec patrolując swoje rozległe terytorium oznacza je moczem, informując inne samce o swojej obecności. W okresie godowym dochodzi do walk pomiędzy samcami. Jest zwierzęciem aktywnym w nocy. Tak jak wszystkie inne koty ma zdolność doskonałego widzenia w mroku. Jaguar świetnie pływa.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 100 cm do 200 cm, długość ogona około 65 cm. Ciężar ciała wynosi około 100 kg.

Pożywienie

Pożywienie jaguara stanowią zwykle duże ssaki (tapiry, kapibary, pekari, leniwce), w razie głodu zjada również drobne ssaki i ptaki, atakuje też krokodyle i żółwie. Często jego łupem padają ryby. Zdarza się, że jaguar atakuje człowieka.

Rozmnażanie

Jaguary większą część roku żyją samotnie. W sierpniu i wrześniu samce poszukują samic, dochodzi wtedy do walk między samcami. Po około stu dniach ciąży samica rodzi dwoje lub troje młodych, wyróżniających się jaśniejszym ubarwieniem. Kocięta ważą od 700 do 900 gramów. Otwierają oczy po dwóch tygodniach, a mleko ssą przez sześć miesięcy.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najcięższy i najbardziej niebezpieczny kot Ameryki. Największe okazy pochodzą z Brazylii. Inna, choć nieprawidłowa nazwa tego kota to pantera amerykańska.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Panthera o. arizonensis - jaguar arizoński, (Goldman, 1932)
  • Panthera o. centralis - jaguar środkowoamerykański, (Mearns, 1901)
  • Panthera o. goldmani - jaguar jukatański, (Mearns, 1901)
  • Panthera o. hernandesii - jaguar jukatański, (Gray, 1857)
  • Panthera o. onca - jaguar amazoński, (Linnaeus, 1758)
  • Panthera o. palustris - jaguar duży, (Ameghino, 1888)
  • Panthera o. paraguensis - jaguar paragwajski, (Hollister, 1914)
  • Panthera o. peruviana - jaguar paragwajski, (de Blainville, 1843)
  • Panthera o. veraecruscis - jaguar teksański, (Nelson & Goldman, 1933)

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Felis onca - Linnaeus, 1758
Pytania

Pytania

p>Czy czarny jaguar i czarna pantera to to samo?

Nie. To różne gatunki.



Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLampart plamisty
Panthera pardus
ikonaLew afrykański
Panthera leo
ikonaTygrys azjatycki
Panthera tigris
Kotowate
Kotowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Jiří Gaisler, Jan Zejda - Ssaki świata, ISBN 83-7079-773-3, MUZA SA 1995
  • Praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Przyrody. Ssaki, ISBN 83-7079-784-9, MUZA SA 1997

© medianauka.pl, 2009-05-23, GAT-10
Data aktualizacji artykułu: 2022-07-16




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.