Logo Media Nauka

Pantera, lampart, leopard

Lampart, pantera, leopard (Panthera pardus) to duży ssak z rodziny kotów o bardzo różnym umaszczeniu w zależności od występowania. Zwykle futro ma kolor brązowo-żółty i białe od strony brzusznej. Czasem występują czarne plamy w kształcie rozetek. Spotyka się także czarne pantery (na zdjęciu), ale jest to ten sam gatunek.

Pantera, lampart, leopard (Panthera pardus)
© Corel

Nazwa gatunku
Pantera, lampart, leopard
Nazwa łacińska
Panthera pardus
Nazwy obce
angielska: Leopard
niemiecka: Leopard
czeska: Levhart skvrnitý
francuska: Panthère, Léopard
hiszpańska: Leopardo, Pantera
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pantera, lampart, leopard - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 90 cm do 180 cm
Długość ogona: 110 cm
Ciężar: od 32 kg do 40 kg
Podgatunki
Wyróżnia się 9 podgatunków:
P. p. pardus (Linnaeus, 1758)
P. p. nimr (Hemprich & Ehrenberg, 1833)
P. p. saxicolor Pocock, 1927
P. p. melas (Cuvier, 1809)
P. p. kotiya Deraniyagala, 1956
P. p. fusca (Meyer, 1794)
P. p. delacourii Pocock, 1930
P. p. japonensis (Gray, 1862)
P. p. orientalis (Schlegel, 1857)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Afryka, zachodnia Azja po Kaukaz, Indie, południowe Chiny, Półwysep Indochiński, Sumatra, Jawa, Bali. Leopard zamieszkuje lasy, gęstwiny, tereny skaliste. Zamieszkuje lasy tropikalne a także Himalaje.

Tryb życia i zachowanie

Pantera prowadzi nocny tryb życia. Zwykle żyje samotnie. Spotyka się pary i małe grupy rodzinne. Jest trudny do wytropienia. Napada na bydło domowe i ludzi. Świetnie się wspina, doskonale pływa. Przebywa często na drzewach. Tam też ukrywa resztki upolowanej zwierzyny, gdy nie może jej zjeść za jednym razem.

Morfologia i anatomia

Pantera osiąga aż 180 cm długości ciała, a ogon 110 cm. Ciężar ciała leoparda może wynosić 40 kg.

Pożywienie

Pantery polują na małpy, antylopy, jelenie, jeżozwierze, zwierzęta domowe, drobne ptaki i ssaki.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Ciąża trwa 90-95 dni. Samica rodzi 2-3 ślepe młode.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kiedyś lamparcia skóra dopełniała stroju husarza.

Pantera ma największy zasięg występowania spośród wszystkich dzikich kotów.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-28, GAT-204





© Media Nauka 2008-2018 r.