Logo Media Nauka

Tygrys (Panthera tigris)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Tygrys

Tygrys (Panthera tigris) to największy drapieżnik z rodziny kotów. Ma masywne, muskularne i bardzo gibkie ciało. Tygrys ma sierść krótką, lśniącą i gładką. W okolicach chłodniejszych ma dłuższe, gęste, puchowe podszycie. Występują charakterystyczne bokobrody. Ubarwienie zmienne od jasnożółtego do rdzawobrunatnego, na ciele czarne poprzeczne pręgi. Spód jest biały, ogon czarno obrączkowany. Ma wyciągane pazury.

Tworzy dziewięć podgatunków różniących się rozmiarem i kolorem sierści:

  • tygrys syberyjski (Panthera tigris altaica) - największy z tygrysów,
  • tygrys irański (Panthera tigris virgata) - bardzo nieliczny,
  • tygrys indyjski (Panthera tigris tigris),
  • tygrys chiński (Panthera tigris amoyensis),
  • tygrys sumatrzański (Panthera tigris sumatrae) - najmniejszy z tygrysów - widoczny na zdjęciu,
  • tygrys jawajski (Panthera tigris sondaica),
  • tygrys z wyspy Bali (Panthera tigris balica),
  • Panthera tigris corbetti,
  • Panthera tigris jacksoni.

Występowanie i środowisko

Południowa i wschodnia Azja po Morze Kaspijskie i Kaukaz, Syberię. Liczniejszy w Indiach i Półwyspie Indochińskim. Zamieszkuje dżunglę, lasy, zarośla bambusowe, gęste zarośla.

Tryb życia i zachowanie

Wędruje o różnych porach dnia. Można go spotkać najczęściej o zmroku i o wschodzie słońca. Czatuje na zwierzynę w pobliżu wodopojów i przecinek leśnych. Skrada się do ofiary na tyle blisko, żeby dopaść ją kilkoma susami. Świetnie pływa. Rzadko wspina się na drzewa. Zwierzynę zabija przegryzając kręgi szyjne. Martwą zdobycz zaciąga do kryjówki. Zaspokoiwszy głód pije dużą ilość wody i odpoczywa nawet cały dzień.

Pożywienie

Poluje na antylopy, jelenie, dziki. Gdy jest głodny zjada mniejsze ssaki, ryby, żółwie. Napada na zwierzęta domowe. Potrafi zabić konia.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 98-110 dni. Samica rodzi zwykle 2-3 młode. Samica opuszcza gniazdo w pierwszych tygodniach tylko gdy jest wyjątkowo głodna. Samiec nie opiekuje się potomstwem. Młode przebywają z matką około 3 lat.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek Panthera tigris amoyensis i Panthera tigris sumatrae są krytycznie zagrożone wymarciem (CR). Podgatunek Panthera tigris balica, Panthera tigris virgata oraz Panthera tigris sondaica są uznane za wymarłe (EX).

Ciekawostki

Czaszki lwa i tygrysa są bardzo podobne i trudne do odróżnienia.

Tygrys skacze na odległość 6 m.

Tygrys nigdy nie zabija więcej zwierzyny niż jest w stanie zjeść.

Pytania

Ile waży tygrys?

Tygrys może ważyć nawet 320 kg.

Co jedzą tygrysy?

Tygrysy polują na duże i mniejsze kręgowce, w tym ssaki, ryby i gady.

Czy tygrysy pływają?

Tak.

Czy tygrysy potrafią się wspinać?

Tak, chociaż robi to rzadko.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-24, GAT-192


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaJaguar
Panthera onca
ikonaLew
Panthera leo
Kotowate
Kotowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Wiadomości

ZOO Wrocław pomaga tygrysom!

ZOO Wrocław pomaga tygrysom!

Po rozmowie z Jackiem Sutrykiem, Prezydentem Wrocławia, Zarząd ZOO Wrocław podjął decyzję o przekazaniu na rzecz tygrysów z transportu zatrzymanego na granicy polsko-białoruskiej, pomocy finansowej w kwocie 20 000 zł.


Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.