Logo Serwisu Media Nauka

Pantera śnieżna, irbis
(Panthera uncia)

Pantera śnieżna, irbis (Panthera uncia) to drapieżny ssak z rodziny kotów. Ma długą i gęstą sierść w kolorze kremowo-białym z ciemnymi pierścieniami na całym ciele za wyjątkiem brzucha. Na grzbiecie znajduje się ciemna pręga.

Pantera śnieżna, irbis (Panthera uncia)
© Corel

Nazwa gatunku
Pantera śnieżna, irbis (Panthera uncia)
Synonimy
Felis uncia Schreiber, 1775
Uncia uncia (Schreber, 1775)
Nazwy obce
angielska: Snow Leopard, Ounce
niemiecka: Schneeleopard, Irbis
czeska: Irbis horský
francuska: Once, Irbis, Léopard des neiges, Panthère des neiges
hiszpańska: Leopardo Nival, Pantera de la Nieves
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1775)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pantera śnieżna, irbis - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 100 cm do 130 cm
Długość ogona: 100 cm
Ciężar: od 25 kg do 75 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Góry środkowej części Azji. W Himalajach latem dochodzi do 6000 m n.p.m., zimą do 1800 m n.p.m. Zamieszkuje tereny ponad granicą lasu.

Tryb życia i zachowanie

Latem można ją spotkać w strefie śniegu. Aktywna w nocy. Żyje w parach, zajmując swój stały teren łowiecki.

Pożywienie

Dzikie owce, kozy, zające, gryzonie i ptaki, zwierzęta domowe.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 90-100 dni samica rodzi zwykle 2-3 młode. Młode są ślepe i bezradne. Wychowuje je samica wraz z samcem. Samica karmi młode przez 5 miesięcy. Samice stają się dojrzałe płciowo po dwóch, samce po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-17, GAT-339







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.