Logo Media Nauka

Manul

Manul (Otocolobus manul) to piękny ssak drapieżny z rodziny kotów o gęstym futrze koloru od jasnożółtego do szarego z ciemnymi pręgami, które przebiegają w poprzek grzbietu. Na spodniej części ciała włosie jest dwa razy dłuższe, co chroni zwierzę przed zimnem.

Manul (Otocolobus manul)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Azja. Zamieszkuje skaliste stepy i pustynie.

Tryb życia i zachowanie

Manul zamieszkuje szczeliny skał i nory bobaków. Prowadzi nocny tryb życia. Żyje samotnie.

Morfologia i anatomia

Uszy manula są bardzo nisko osadzone w głowie.

Pożywienie

Drobne gryzonie, a także zające i ptaki. Czasem zjada owady. Głowna zdobycz tego kota to szczekuszki i pustynniki (gatunek ptaka).

Rozmnażanie

Ciąża trwa 66-75 dni. Samica rodzi zwykle 3-4 (do 6) młodych. Dojrzałość płciową osiągają po roku życia.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-15, GAT-175


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaGepard
Acinonyx jubatus
ikonaJaguar
Panthera onca
ikonaJaguarundi
Felis yagouaroundi
ikonaKarakal
Caracal caracal
ikonaKot arabski
Felis margarita
ikonaKot domowy
Felis catus
ikonaLew
Panthera leo
ikonaOcelot
Leopardus pardalis
ikonaPuma, kuguar
Puma concolor
ikonaRyś
Lynx lynx
ikonaSerwal
Leptailurus serval
ikonaTygrys
Panthera tigris
ikonaŻbik
Felis silvestris


Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.