Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Manul
(Otocolobus manul)

Manul (Otocolobus manul) to piękny ssak drapieżny z rodziny kotów o gęstym futrze koloru od jasnożółtego do szarego z ciemnymi pręgami, które przebiegają w poprzek grzbietu. Na spodniej części ciała włosie jest dwa razy dłuższe, co chroni zwierzę przed zimnem.

Manul (Otocolobus manul)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Manul (Otocolobus manul)
Synonimy
Niektóre źródła podają nazwę: Felis manul.
Nazwy obce
angielska: Pallas's Cat, Manul
niemiecka: Manul
czeska: Manul
francuska: Chat Manul
hiszpańska: Gato De Pallas, Gato Manul
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Manul - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 52 cm do 65 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 2.5 kg do 3.5 kg
Maksymalna długość życia
12 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Azja. Zamieszkuje skaliste stepy i pustynie.

Tryb życia i zachowanie

Zamieszkuje szczeliny skał i nory bobaków. Prowadzi nocny tryb życia. Żyje samotnie.

Pożywienie

Drobne gryzonie, a także zające i ptaki. Czasem zjada owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 66-75 dni. Samica rodzi zwykle 3-4 (do 6) młodych. Dojrzałość płciową osiągają po roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-15, GAT-175








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.