Puma płowa

Puma, kuguar (Puma concolor) to duży drapieżny ssak z rodziny kotów o stosunkowo małej głowie, gibkim tułowiu, pięciopalczastych przednich i czteropalczastych tylnych kończynach. Ciało pokryte miękkim i krótkowłosym futrem w kolorze piaskowym. Wielkość pumy zależy od środowiska, w którym żyje. Największe, srebrzystoszare okazy żyją w Patagonii, najmniejsze w Andach.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Puma ma największy zasięg spośród ssaków Nowego Świata. Występuje na obszarze obu Ameryk od Kanady po Patagonię.

W Ameryce Północnej w wielu miejscach została wytępiona. Lubi skraje lasów, zarośla, tereny otwarte na nizinach i w terenie górzystym. Preferuje suche tereny.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. W dzień śpi na drzewach lub w zaroślach. Ofiary atakuje znienacka i zabija, rozszarpując gardło. Przed człowiekiem i psami ucieka, jednak gdy ucieczka nie jest możliwa - atakuje. Jest samotnikiem. W pary łączy się tylko w okresie godów. Dobrze skacze, wspina się po drzewach i pływa, choć unika kąpieli.

Pożywienie

Ssaki jeleniowate, antylopy, ostronosy, paki, aguti, małpy. Dzienne zapotrzebowanie na mięso - do 2,7 kg. Rzadziej atakuje zwierzęta duże. Przysmakiem jest krew. Puma zabija czasem więcej zwierząt niż może zjeść, zlizuje wówczas jedynie krew.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok, najczęściej z końcem zimy lub początkiem wiosny. Ciąża trwa 90-93 dni. Samica rodzi 1-4 ślepych młodych, których futerko ma ciemne cętki na tułowiu i ciemne pierścienie na ogonie. Matka rodzi w gnieździe w jaskini, szczelinie skalnej lub w zaroślach. Młode pozostają z matką 2 lata.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jeżeli zdobycz jest zbyt duża, aby ją spożyć przy jednym posiłku, puma chowa resztki, przykrywając je starannie liśćmi i trawą. Powraca do resztek tylko wówczas, gdy nie uda się jej upolować nowej zdobyczy. Nie jada mięsa nieświeżego.

Puma jest bardzo silna. Potrafi wlec za sobą zdobycz trzy razy większą od siebie.

Osiąga prędkość do 80 km/h.

Rozróżnia się w literaturze ponad 30 podgatunków. Oto niektóre z nich:
P. c. cougar
P. c. costaricensis
P. c. capricornensis
P. c. concolor
P. c. cabrerae
P. c. puma

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Felis concolor

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaJaguarundi amerykański
Puma yagouaroundi
Kotowate
Kotowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2011-11-05, GAT-94




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.