Jaguarundi amerykański

Jaguarundi amerykański (Puma yagouaroundi) to drapieżnik z rodziny kotów o bardzo małej głowie w stosunku do całego ciała. Futro w jednolitym, rdzawym, czarnej lub szarej. W jednym miocie są możliwe wszystkie maści.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Jaguarundi amerykański (Puma yagouaroundi)

Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Obszar występowania tego drapieżnika to obie Ameryki od Teksasu i Kalifornii po Paragwaj. Zamieszkuje gęste zarośla, najchętniej w pobliżu wody.

Tryb życia i zachowanie

Jaguarundi jest aktywny w dzień i w nocy. Świetnie wspina się po drzewach, choć robi to rzadko. Świetnie pływa. Jest bardzo płochliwy. Żyje samotnie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała jaguarundi wynosi od 55 cm do 67 cm, wysokość w kłębie: 35 cm, długość ogona: 61 cm, a ciężar ciała od 4.5 kg do 9 kg.

Pożywienie

Poluje na drobne ssaki, ptaki, gady, żaby, ryby, owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 72-75 dni. Samica rodzi 2-3 młode. Kocięta rodzą się najprawdopodobniej w marcu i sierpniu. Mają na ciele cętki i pręgi. Dojrzałość płciową osiągają po 2-3 latach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To bardzo trudny w obserwacji ssak. Porusza się w gęstwinie. Trudno ocenić jego liczebność i sposób opieki nad potomstwem.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ssaków


Dlaczego koty spadają na cztery łapy?
Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.
Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.47 / 64.9%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2012-12-02, GAT-167
Data aktualizacji artykułu: 2022-08-29




©® Media Nauka 2008-2023 r.