Jaguarundi amerykański

Jaguarundi amerykański (Puma yagouaroundi) to drapieżnik z rodziny kotów o bardzo małej głowie w stosunku do całego ciała. Futro w jednolitym, rdzawym, czarnej lub szarej. W jednym miocie są możliwe wszystkie maści.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Obszar występowania tego drapieżnika to obie Ameryki od Teksasu i Kalifornii po Paragwaj. Zamieszkuje gęste zarośla, najchętniej w pobliżu wody.

Tryb życia i zachowanie

Jaguarundi jest aktywny w dzień i w nocy. Świetnie wspina się po drzewach, choć robi to rzadko. Świetnie pływa. Jest bardzo płochliwy. Żyje samotnie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała jaguarundi wynosi od 55 cm do 67 cm, wysokość w kłębie: 35 cm, długość ogona: 61 cm, a ciężar ciała od 4.5 kg do 9 kg.

Pożywienie

Poluje na drobne ssaki, ptaki, gady, żaby, ryby, owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 72-75 dni. Samica rodzi 2-3 młode. Kocięta rodzą się najprawdopodobniej w marcu i sierpniu. Mają na ciele cętki i pręgi. Dojrzałość płciową osiągają po 2-3 latach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To bardzo trudny w obserwacji ssak. Porusza się w gęstwinie. Trudno ocenić jego liczebność i sposób opieki nad potomstwem.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Puma y. ameghinoi, (Holmberg, 1898)
  • Puma y. cacomitli - jaguarundi zatokowy, (Berlandier, 1859)
  • Puma y. eyra, (Fisher, [de Waldheim], 1814)
  • Puma y. fossata, (Mearns, 1901)
  • Puma y. melantko, (Thomas, 1914)
  • Puma y. panamensis, (J. A. allen, 1904)
  • Puma y. tolteca, (Thomas, 1898)
  • Puma y. yagouaroundi, (É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1803)

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Herpailurus yagouaroundi É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1803

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPuma płowa
Puma concolor
Kotowate
Kotowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2012-12-02, GAT-167
Data aktualizacji artykułu: 2022-08-29




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.