Logo Media Nauka

Facebook

Ocelot (Leopardus pardalis)
© Leca Isabelle - Fotolia.com

Ocelot

Ocelot (Leopardus pardalis) to ssak z rodziny kotów. Ma gęste i krótkie futro o ciekawym ubarwieniu, najczęściej szaro-żółte w cętki i łatki czarno-brązowe. Futro jest cenione w kuśnierstwie. Ogon długi, obrączkowany na czarno.

Występowanie i środowisko

Ameryka od południa Stanów Zjednoczonych po Paragwaj.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w nocy. Świetnie się wspina na drzewa. Poluje na ziemi i na drzewach. Żyje samotnie lub w parach. Bardzo dobrze pływa. Prawdopodobnie żyje w parach.

Morfologia i anatomia

Ocelot dorasta do 80-97 cm długości ciała. Ciężar tego kota wynosi maksymalnie 16 kg.

Pożywienie

Króliki, drobne gryzonie, ptaki, gady, małpy.

Rozmnażanie

Ciąża trwa do 90 dni, po której samica rodzi zwykle 2 młode, ślepe kocięta.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ocelot czyni szkody w hodowlach zwierząt hodowlanych. Jest więc tępiony przez lokalną ludność.

Sam był ofiarą polowań ze względu na cenne futro. W wielu miejscach koty te zostały zdziesiątkowane.

Ciekawostki

To trzeci co do wielkości amerykański kot (po jaguarze i pumie).

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-280




Pokrewne gatunki ssaków

ikonaOcelot nadrzewny
Leopardus wiedii
Kotowate
Kotowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.