Logo Serwisu Media Nauka


Ocelot (Leopardus pardalis)

Ocelot (Leopardus pardalis) to ssak z rodziny kotów. Ma gęste i krótkie futro o ciekawym ubarwieniu, najczęściej szaro-żółte w cętki i łatki czarno-brązowe. Futro jest cenione w kuśnierstwie. Ogon długi, obrączkowany na czarno.

Ocelot (Leopardus pardalis)
© Leca Isabelle - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ocelot (Leopardus pardalis)
Synonimy
Niektóre źródła podają nazwę: Felis pardalis
Nazwy obce
angielska: Ocelot
niemiecka: Ozelot
czeska: Ocelot velký
francuska: L’ocelot
hiszpańska: Manigordo, Gato Onza, Ocelote, Tigrillo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ocelot - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 80 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 11 kg do 16 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka od południa Stanów Zjednoczonych po Paragwaj.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w nocy. Świetnie się wspina na drzewa. Poluje na ziemi i na drzewach. Żyje samotnie lub w parach. Bardzo dobrze pływa.

Pożywienie

Króliki, drobne gryzonie, ptaki, gady, małpy.

Rozmnażanie

Ciąża trwa do 90 dni, po której samica rodzi zwykle 2 młode, ślepe kocięta.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ocelot czyni szkody w hodowlach zwierząt hodowlanych. Jest więc tępiony przez lokalną ludność.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-05, ART-GAT280




Polecamy