Kot nubijski, kot afrykański

Kot nubijski, kot afrykański (Felis lybica) to gatunek ssaka drapieżnego z rodziny kotowatych, przodek kota domowego. Jest czasem klasyfikowany jako podgatunek żbika. Sierść płowa z ciemniejszymi pręgami i plamami.


Kot nubijski, kot afrykański(Felis lybica)
© EcoView - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Dziki kot afrykański występuje w półpustynie, pustynie, zarośla.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 55-65 cm, ogona 25-35 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-07, GAT-3996




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.