Kot błotny

Kot błotny (Felis chaus) to gatunek ssaka z rodziny kotowatych. Dawna nazwa to chaus. Ma długie kończyny i krótki ogon. Na uszach delikatne pędzelki. Ubarwienie szarożółtawe. Na ogonie ciemniejsze pierścienie o niewyraźnym zarysie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ma dość szeroki zasięg występowania od Egiptu i Turcji po Chiny i Wietnam. Zasiedla lasy, sawannę, stepy, tereny wilgotne, a nawet tereny pustynne.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzę o nocnej i dziennej aktywności.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 73-75 cm, ogona dodatkowo 25-29 cm, a ciężar ciała do 16 kg. Samiec jest większy od samicy.

Pożywienie

Poluje na ptaki i zające.

Rozmnażanie

Ruja przypada na luty. Samica w maju rodzi zwykle 3-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Felis c. affinis, J. E. Gray, 1830
  • Felis c. chaus, Schreber, 1777
  • Felis c. fulvidina, Thomas, 1929
  • Felis c. furax, Winton, 1898
  • Felis c. kelaarti, Pocock, 1939
  • Felis c. kutas, Pearson, 1832
  • Felis c. maimanah, Zukowsky, 1915
  • Felis c. nilotica, de Winton, 1808
  • Felis c. oxiana, Heptner, 1969
  • Felis c. prateri, Pocock, 1939

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaŻbik europejski
Felis silvestris
ikonaKot domowy
Felis catus
ikonaJaguarundi
Felis yagouaroundi
ikonaKot arabski
Felis margarita
Kotowate
Kotowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Dlaczego koty spadają na cztery łapy?

Nauka stwierdza wysoką przeżywalność kotów podczas upadków z dużych wysokości i rzeczywiście koty instynktownie podczas upadku obracają się w powietrzu tak, aby spaść na cztery łapy.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2022-07-09, GAT-624322




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.