Logo Media Nauka

Karakal

Karakal, ryś stepowy, ryś pustynny, ryś perski (Lynx caracal) to ssak z rodziny kotów podobny do rysia, jest z nim blisko spokrewniony. Ma małą głowę, uszy zakończone pędzelkami. Ogon krótki. Futro rude.

Karakal (Caracal caracal)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Karakal
Nazwa łacińska
Caracal caracal
Synonimy
Lynx caracal
Nazwy obce
angielska: Caracal, Desert Lynx, African Caracal, Asian Caracal
niemiecka: Karakal
czeska: Karakal
francuska: Lynx Du Désert
hiszpańska: Lince Africano
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Karakal - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 65 cm do 75 cm
Długość ogona: 27 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Kotowate (Felidae)

Występowanie i środowisko

Wschodnia i środkowa część Afryki, Półwysep Arabski, zachodnie Indie. Stepy i pustynie.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Karakal dorasta do 76 cm długości ciała, dodatkowo ogon może mieć długość do 27 cm. Wysokość w kłębie to 40-45 cm.

Pożywienie

Ptaki, gryzonie, mniejsze antylopy.

Rozmnażanie

Samica rodzi od 2 do 4 młodych w norze, często po jeżozwierzu, szczelinach skalnych lub dziuplach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Karakal łatwo się oswaja i używa się go czasem do polowań.

To najszybszy mały kot na świecie. Jednocześnie to jeden z najbardziej skocznych drapieżników świata. Karakal potrafi skoczyć na 3 metry, chwytając ptaka w locie!

Karakal, a właściwie Caracal to nazwa francuskiego helikoptera

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-12, GAT-298





© Media Nauka 2008-2018 r.