Logo Media Nauka

Uchatkowate, uszatki

Uchatkowate, uchatki (Otariidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 13 gatunków w 7 rodzajach. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

Są to zwierzęta, których kończyny przednie są silne, przekształcone w płetwy, tylne również są przekształcone w płetwy i pomagają w poruszaniu się na lądzie. Pod wodą głównym narządem ruchu są kończyny przednie. W odróżnieniu od fok, mają wykształcone małżowiny uszne.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Kotik afrykańskiKotik afrykański

Arctocephalus pusillus

Kotik afrykański, zwany uchatką karłowatą, to ssak z rodziny uchatkowatych z Afryki południowej. Kotiki afrykańskie nie odbywają dużych wędrówek. Żyją w pobliżu brzegów. Kotiki są poławiane dla skór, tranu i mięsa.


Otaria, uchatka patagońskaOtaria, uchatka patagońska

Otaria flavescens

Otaria, uchatka patagońska (Otaria flavescens) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny uchatkowatych. Samce są większe od samic. Młode uchatki patagońskie są brązowe. Dorosłe osobniki są czarne, szare lub żółtawe.


Uchatka kalifornijska, lew morskiUchatka kalifornijska, lew morski

Zalophus californianus

Uchatka kalifornijska, zwana też lwem morskim, to ssak z rodziny uchatkowatych o ciemnobrunatnej barwie ciała. Gatunek często spotykany w cyrkach i ogrodach zoologicznych. Łatwo daje się tresować. W cyrku uchatka mylnie nazywana jest foką.


Nazwa rodziny
Uchatkowate, uszatki (Otariidae)
Występowanie
Oceany półkuli południowej i Pacyfik.
Liczba gatunków na świecie
17
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Płetwonogie (Pinnipedia)
Rodzina: Uchatkowate, uszatki (Otariidae)
Długość ciała
Długość: 1,5-3,5 m.
Masa ciała: do 1100 kg.
Największy gatunek
Uchatka grzywiasta, lew morski Stellera (Eumetopias jubatus)

Inne gatunki

  • Kotik zwyczajny (Callorhinus ursinus)
  • Uchatka grzywiasta, lew morski Stellera (Eumetopias jubatus)
  • Uchatka australijska (Neophoca cinerea)
  • Uchatka Hooker'a (Phocarctos hookeri)

Występowanie i środowisko

Występują w morzach i oceanach półkuli południowej i na Pacyfiku.

Tryb życia i zachowanie

Są towarzyskie. Łatwo się tresują. Potrafią poruszać się na lądzie dzięki zginaniu tylnych płetw.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

W okresie rozrodu gromadzą się na brzegu w wielkie stada.

Pożywienie

Zjadają ryby i głowonogi. Połykają i trawią pokarm w całości.

Ochrona i zagrożenia

Ze względu na cenne futro wiele z uchatek jest obiektem polowań.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-45



© Media Nauka 2008-2018 r.