Logo Media Nauka

Kotik zwyczajny (Callorhinus ursinus)
© Martin - stock.adobe.com

Kotik zwyczajny

Kotik zwyczajny, uchatka niedźwiedziowata, niedźwiedź morski (Callorhinus ursinus) to gatunek ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych. Sierść jest krótka, ciemnoszara, brunatna. Dymorfizm płciowy jest wyraźnie zaznaczony, przede wszystkim rozmiarami ciała.

Występowanie i środowisko

Kotik zwyczajny występuje w Pacyfiku od Japonii po Kalifornię.

Tryb życia i zachowanie

W okresie lata gromadzi się w duże stada u wybrzeży wysp na Morzu Ochockim i Beringa. Odbywa wędrówki na odległość nawet 10 000 km. Zimę i wiosnę ssaki te spędzają na pełnym morzu. Przejawiają aktywność nocną. W dzień odpoczywają unosząc się bokiem na wodzie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała samców wynosi 250 cm, samic do 170 cm, a ciężar ciała samców 300 kg, samic do 70 kg.

Pożywienie

Kotik zwyczajny poluje na głowonogi, skorupiaki, głownie jednak ryby.

Rozmnażanie

Samice tworzą haremy do nawet 40 osobników. Samce walczą o samice. Od końca czerwca do lipca samica rodzi jedno młode, czarno umaszczone. Rodzi je 1-2 dni po przybyciu na ląd. Karmi je przez 5 miesięcy. Samce w tym czasie nie jedzą (około 2 miesięcy). Zaraz po urodzeniu młodych następuje ruja, jednak zarodek nie rozwija się przez pewien czas. Samica rodzi dopiero za rok.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Futro tego ssaka jest bardzo cenne, przez co populacja kotika zwyczajnego mocno spadła.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-10-12, GAT-4014


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKotik afrykański
Arctocephalus pusillus
ikonaKotik nowozelandzki
Arctocephalus forsteri
ikonaUchatka kalifornijska, lew morski
Zalophus californianus
Uchatkowate, uszatki
Uchatkowate, uszatki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • po red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.