Logo Media Nauka

Kotik zwyczajny (Callorhinus ursinus)
© Martin - stock.adobe.com

Kotik zwyczajny

Kotik zwyczajny, uchatka niedźwiedziowata, niedźwiedź morski (Callorhinus ursinus) to gatunek ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych. Sierść jest krótka, ciemnoszara, brunatna. Dymorfizm płciowy jest wyraźnie zaznaczony, przede wszystkim rozmiarami ciała.

Występowanie i środowisko

Kotik zwyczajny występuje w Pacyfiku od Japonii po Kalifornię.

Tryb życia i zachowanie

W okresie lata gromadzi się w duże stada u wybrzeży wysp na Morzu Ochockim i Beringa. Odbywa wędrówki na odległość nawet 10 000 km. Zimę i wiosnę ssaki te spędzają na pełnym morzu. Przejawiają aktywność nocną. W dzień odpoczywają unosząc się bokiem na wodzie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała samców wynosi 250 cm, samic do 170 cm, a ciężar ciała samców 300 kg, samic do 70 kg.

Pożywienie

Kotik zwyczajny poluje na głowonogi, skorupiaki, głownie jednak ryby.

Rozmnażanie

Samice tworzą haremy do nawet 40 osobników. Samce walczą o samice. Od końca czerwca do lipca samica rodzi jedno młode, czarno umaszczone. Rodzi je 1-2 dni po przybyciu na ląd. Karmi je przez 5 miesięcy. Samce w tym czasie nie jedzą (około 2 miesięcy). Zaraz po urodzeniu młodych następuje ruja, jednak zarodek nie rozwija się przez pewien czas. Samica rodzi dopiero za rok.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Futro tego ssaka jest bardzo cenne, przez co populacja kotika zwyczajnego mocno spadła.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-10-12, GAT-4014


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKotik afrykański
Arctocephalus pusillus
ikonaKotik galapagoski
Arctocephalus galapagoensis
ikonaKotik nowozelandzki
Arctocephalus forsteri
ikonaKotik południowy
Arctocephalus australis
ikonaOtarka australisjska
Neophoca cinerea
ikonaUchatka kalifornijska, lew morski
Zalophus californianus
Uchatkowate, uszatki
Uchatkowate, uszatki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.