Logo Media Nauka

Otaria, uchatka patagońska (Otaria flavescens)
© Fabio Lotti - Fotolia.com

Otaria, uchatka patagońska

Otaria, uchatka patagońska (Otaria flavescens) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny uchatkowatych. Samce są większe od samic. Młode uchatki patagońskie są brązowe. Dorosłe osobniki są czarne, szare lub żółtawe.

Występowanie i środowisko

Uchatka Patagońska żyje u wybrzeży Ameryki Południowej. Najliczniej występuje w okolicach Wysp Falklandzkich.

Tryb życia i zachowanie

Uchatki patagońskie żyją w stadach. To zwierzęta osiadłe.

Morfologia i anatomia

Samiec osiąga długość do 250 cm, samica do 200 cm.

Pożywienie

Poluje na głowonogi, skorupiaki oraz ryby.

Rozmnażanie

Samiec otarii gromadzi w haremie wiele samic. Samica po ciąży, która trwa 330 dni, rodzi zwykle 1 młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-4015


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKotik afrykański
Arctocephalus pusillus
ikonaKotik galapagoski
Arctocephalus galapagoensis
ikonaKotik nowozelandzki
Arctocephalus forsteri
ikonaKotik południowy
Arctocephalus australis
ikonaKotik zwyczajny
Callorhinus ursinus
ikonaOtarka australisjska
Neophoca cinerea
ikonaUchatka kalifornijska, lew morski
Zalophus californianus
Uchatkowate, uszatki
Uchatkowate, uszatki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.