Uchatka patagońska

Otaria, uchatka patagońska (Otaria flavescens) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny uchatkowatych. Samce są większe od samic. Młode uchatki patagońskie są brązowe. Dorosłe osobniki są czarne, szare lub żółtawe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Uchatka Patagońska żyje u wybrzeży Ameryki Południowej. Najliczniej występuje w okolicach Wysp Falklandzkich.

Tryb życia i zachowanie

Uchatki patagońskie żyją w stadach. To zwierzęta osiadłe.

Morfologia i anatomia

Samiec osiąga długość do 250 cm, samica do 200 cm.

Pożywienie

Poluje na głowonogi, skorupiaki oraz ryby.

Rozmnażanie

Samiec otarii gromadzi w haremie wiele samic. Samica po ciąży, która trwa 330 dni, rodzi zwykle 1 młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Otaria flavescens (Shaw, 1800)
  • Phoca byronia de Blainville, 1820
  • Phoca flavescens Shaw, 1800

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKotik antarktyczny
Arctocephalus gazella
ikonaKoticzak niedźwiedziowaty
Callorhinus ursinus
ikonaKotik galapagoski
Arctocephalus galapagoensis
ikonaKotik karłowaty
Arctocephalus pusillus
ikonaKotik nowozelandzki
Arctocephalus forsteri
ikonaKotik południowy
Arctocephalus australis
ikonaMaoryszanka uszata
Phocarctos hookeri
ikonaOtarka australisjska
Neophoca cinerea
ikonaUchatek grzywiasty
Eumetopias jubatus
ikonaUszanka kalifornijska
Zalophus californianus
Uchatkowate
Uchatkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-4015




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.