Kotik afrykański

Kotik afrykański, uchatka karłowata (Arctocephalus pusillus) to ssak z rodziny uchatkowatych o wrzecionowatym ciele, doskonale przystosowanym do pływania. Przednie i tylne kończyny są przekształcone w płetwy. Samce są znacznie większe od samic.


Kotik afrykański(Arctocephalus pusillus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Brzegi południowej Afryki oraz południowej części Australii.

Tryb życia i zachowanie

Nie odbywają dużych wędrówek. Żyją w pobliżu brzegów.

Pożywienie

Kotik afrykański poluje na ryby, głowonogi i skorupiaki.

Rozmnażanie

W okresie godów kotiki afrykańskie gromadzą się w kolonie na brzegu. Ciąża trwa 260 dni. Młode przebywają z matką przez rok.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kotiki są poławiane w liczbie około 30 000 rocznie dla skór, tranu i mięsa. Ich genitalia są sprzedawane jako afrodyzjaki.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-04, GAT-169



Wiadomości

Urodziły się nowe kotiki we wrocławskim zoo !

Urodziły się nowe kotiki we wrocławskim zoo !

We wrocławskim zoo wielka radość, bo na świat przyszły aż dwa maluchy tego gatunku. Jeszcze w te wakacje będzie je można spotkać na wybiegu!


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.