Uchatek grzywiasty

Uchatek grzywiasty, uchatka grzywiasta, lew morski Stellera (Eumetopias jubatus) to gatunek ssaka z rodziny uchatkowatych. To największy przedstawiciel rodziny uchatek. Dorosłe osobniki mają żółtawą lub szarą sierść.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Uchatek grzywiasty (Eumetopias jubatus)

© PL-Pix – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Uchatka ta występuje w wodach Pacyfiku u wybrzeży wschodniej części Azji od Japonii po zachodnią część Ameryki Północnej, poniżej Alaski.

Tryb życia i zachowanie

Potrafi za pożywieniem nurkować na głębokość nawet 200 m. Tworzy kolonie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała samców wynosi 350 cm, samic 270 cm, a ciężar ciała samców 1100 kg, samic 350 kg.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Samce zakładają haremy z samic. Samica rodzi zwykle 1 młode od maja do czerwca. Młode potrafi od razu pływać.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Na świat przychodzą uchatki grzywiaste.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2019-10-14, GAT-4013




©® Media Nauka 2008-2023 r.