Uchatek grzywiasty

Uchatek grzywiasty, uchatka grzywiasta, lew morski Stellera (Eumetopias jubatus) to gatunek ssaka z rodziny uchatkowatych. To największy przedstawiciel rodziny uchatek. Dorosłe osobniki mają żółtawą lub szarą sierść.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Uchatka ta występuje w wodach Pacyfiku u wybrzeży wschodniej części Azji od Japonii po zachodnią część Ameryki Północnej, poniżej Alaski.

Tryb życia i zachowanie

Potrafi za pożywieniem nurkować na głębokość nawet 200 m. Tworzy kolonie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała samców wynosi 350 cm, samic 270 cm, a ciężar ciała samców 1100 kg, samic 350 kg.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Samce zakładają haremy z samic. Samica rodzi zwykle 1 młode od maja do czerwca. Młode potrafi od razu pływać.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Phoca jubata Schreber, 1776


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Na świat przychodzą uchatki grzywiaste.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKotik antarktyczny
Arctocephalus gazella
ikonaKoticzak niedźwiedziowaty
Callorhinus ursinus
ikonaKotik galapagoski
Arctocephalus galapagoensis
ikonaKotik karłowaty
Arctocephalus pusillus
ikonaKotik nowozelandzki
Arctocephalus forsteri
ikonaKotik południowy
Arctocephalus australis
ikonaMaoryszanka uszata
Phocarctos hookeri
ikonaOtarka australisjska
Neophoca cinerea
ikonaUchatka patagońska
Otaria flavescens
ikonaUszanka kalifornijska
Zalophus californianus
Uchatkowate
Uchatkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2019-10-14, GAT-4013




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.