Hienowate

Hienowate (Hyaenidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 4 gatunki w 3 rodzajach.

Wygląd

Są to zwierzęta podobne do psów. Kończyny tylne są dłuższe niż przednie. Palce zakończone pazurami. Sierść dość sztywna, czasem na karku tworzy grzywę. Mają mocne uzębienie, za pomocą którego potrafią miażdżyć kości.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Hiena brunatnaHiena brunatna

Hyaena brunnea

Hiena brunatna to drapieżnik z rodziny hienowatych, nieco podobna do hieny pręgowanej, z tą różnicą, że pręgi występują tylko na kończynach. Hieny prowadzą nocny tryb życia. Dzień spędzają w ukryciu. Głos przypomina śmiech lub wycie wiatru.


Hiena pręgowanaHiena pręgowana

Hyaena hyaena

Hiena pręgowana, hiena pasiasta (Hyaena hyaena) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych. Jest to ssak podobny nieco do psa. Ma dużą grzywę, sierść żółtawa, w ciemne pręgi na tułowiu, udach i szyi.


Krokuta cętkowanaKrokuta cętkowana

Crocuta crocuta

Hiena cętkowana (plamista) to drapieżnik z rodziny hienowatych. To największy jej przedstawiciel. Aktywna w nocy. W dzień kryje się w norach, jaskiniach, gęstwinie. Jest szybkim biegaczem. Jest bardzo hałaśliwa i agresywna.





Inne gatunki

  • protel grzywiasty (Proteles cristata)

Występowanie i środowisko

Hienowate zamieszkują Afrykę i zachodnią część Azji. Zamieszkują otwarte tereny: stepy i sawanny.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja1
Afryka4
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa0
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Hienowate to zwierzęta aktywne w nocy. Są odporne na głód i rany. Są wytrawnymi biegaczami. Odbywają dalekie wędrówki. Tworzą małe grupy do 30 osobników. Kryją się w norach, jaskiniach, pośród roślinności. Łatwo się oswajają.

Ich głos przypomina śmiech i wycie.

Morfologia i anatomia

Węch jest ich podstawowym zmysłem. Długość ciała wynosi do 120 cm, ogona do 33 cm. Masa ciała: do 40 kg.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 90-110 dni. Samice rodzą od 1 do 6 młodych. Młode są ślepe i niedołężne.

Pożywienie

Podstawą ich pokarmu jest padlina. Zjadają też bezkręgowce. Kopyta, kości i rogi, które nie mogą być strawione zwierzę zwraca.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Hieny są najlepiej przystosowanymi ssakami do odżywiania się padliną.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Tadeusz Kaleta - Dzikie psy i hieny, ISBN 83-214-1096-0, Wiedza Powszechna 1998
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Przyrody. Ssaki, ISBN 83-7079-784-9, MUZA SA 1997
  • Tadeusz Kaleta - Dzikie psy i hieny, ISBN 83-214-1096-0, Wiedza Powszechna 1998
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-122
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-03



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.