Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Hiena pręgowana
(Hyaena hyaena)

Hiena pręgowana, hiena pasiasta (Hyaena hyaena) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych. Jest to ssak podobny nieco do psa. Ma dużą grzywę, sierść żółtawa, w ciemne pręgi na tułowiu, udach i szyi.

Hiena pręgowana (Hyaena hyaena)
© MaZiKab - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Hiena pręgowana (Hyaena hyaena)
Nazwy obce
angielska: Striped Hyaena
niemiecka: Streifenhyäne
czeska: Hyena žíhaná
francuska: Hyène rayée
hiszpańska: Hiena Rayada
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Hiena pręgowana - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 90 cm do 120 cm
Długość ogona: 30 cm
Ciężar: od 27 kg do 54 kg
Maksymalna długość życia
25 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Hienowate (Hyaenidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje otwarte tereny Afryki i Azji.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Przestraszona stroszy grzywę i warczy, jednak na ogół nie atakuje. Maksymalny wiek wynosi 25 lat.

Morfologia i anatomia

Głowa i tułów mierzą 90-120 cm, ogon do 30 cm. Hiena ta osiąga ciężar 27-54 kg.

Pożywienie

Żywi się padliną. Czasem atakuje żywe zwierzęta.

Rozmnażanie

Ciąża trwa tylko 3 miesiące. Samica rodzi 2-6 ślepych młodych, które karmione są mlekiem przez 2 miesiące.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-17, GAT-3990








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.