Logo Serwisu Media Nauka

Hiena brunatna
(Crocuta brunnea)

Hiena brunatna (Hyaena brunnea) to ssak z rodziny hienowatych, nieco podobna do hieny pręgowanej, z tą różnicą, że pręgi występują tylko na kończynach. Sierść jest długa na ciele i jednolicie ubarwiona na brązowo-szaro.

Hiena brunatna (Crocuta brunnea)
© EcoView - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Hiena brunatna (Crocuta brunnea)
Nazwy obce
angielska: Brown Hyaena
niemiecka: Schabrackenhyäne
czeska: Hyena čabraková
francuska: Hyène brune
hiszpańska: Hiena parda
Pierwsze opisanie gatunku
Thunberg, 1820
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Hiena brunatna - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 90 cm do 120 cm
Długość ogona: 30 cm
Ciężar: od 27 kg do 54 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Hienowate (Hyaenidae)

Występowanie i środowisko

Południowa Afryka. Można ją spotkać żerującą nad brzegiem morza, które wyrzuca martwe zwierzęta.

Tryb życia i zachowanie

Hieny prowadzą nocny tryb życia. Dzień spędzają w ukryciu. Głos przypomina śmiech lub wycie wiatru.

Pożywienie

Zwierzę to żywi się głównie padliną. Jest wytrzymała na głód.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 13 tygodni. Samica rodzi 2-5 młodych. Młode mają zaraz po urodzeniu otwarte oczy, umieją też prawie od razu chodzić.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Młode hieny często kaleczą się nawzajem. Jest to powód trzymania ich w ZOO osobno.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-266




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.