Logo Media Nauka

Hiena cętkowana, hiena plamista

Hiena cętkowana, hiena plamista (Crocuta crocuta) to ssak z rodziny hienowatych, największy jej przedstawiciel. Kończyny mają po 4 palce. Ma bardzo mocne uzębienie. Ciało okrywa szorstka sierść w kolorze żółtobrązowym z czarnymi plamami na prawie całej powierzchni. Ma bardzo niewielką grzywę. Ma mocny i silny kark, umożliwiający wleczenie dużych ofiar.

Hiena cętkowana, hiena plamista (Crocuta crocuta)
© JLindsay - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Hieny cętkowane zamieszkują tereny otwarte Afryki na południe od Sahary. Zajmuje tereny półpustynne, lasostepy i stepy.

Tryb życia i zachowanie

Hiena ta jest aktywna w nocy. W dzień kryje się w norach, jaskiniach, gęstwinie. Jest szybkim biegaczem. Jest bardzo hałaśliwa i agresywna. Żyje w stadach, ale czasem występuje także samotnie.

Morfologia i anatomia

Hiena cętkowana dorasta do 170 cm długości ciała i od 60 do 80 kg masy ciała.

Pożywienie

Padlina, szarańcza, drobne kręgowce, poluje także na większe ssaki.

Rozmnażanie

Ciąża hieny cętkowanej trwa 110 dni, po której samica rodzi zwykle 1-2 młode.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Hiena cętkowana jest największa z hienowatych.

Hiena cętkowana ma najmocniejsze uzębienie ze wszystkich ssaków.

Potrafi rozwinąć prędkość 65 km/h.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-265


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaHiena brunatna
Crocuta brunnea
ikonaHiena pręgowana
Hyaena hyaena




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.