Hiena cętkowana, hiena plamista

Hiena cętkowana, hiena plamista (Crocuta crocuta) to ssak z rodziny hienowatych, największy jej przedstawiciel. Kończyny mają po 4 palce. Ma bardzo mocne uzębienie. Ciało okrywa szorstka sierść w kolorze żółtobrązowym z czarnymi plamami na prawie całej powierzchni. Ma bardzo niewielką grzywę. Ma mocny i silny kark, umożliwiający wleczenie dużych ofiar.


Hiena cętkowana, hiena plamista (Crocuta crocuta)
© JLindsay - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Hieny cętkowane zamieszkują tereny otwarte Afryki na południe od Sahary. Zajmuje tereny półpustynne, lasostepy i stepy.

Tryb życia i zachowanie

Hiena ta jest aktywna w nocy. W dzień kryje się w norach, jaskiniach, gęstwinie. Jest szybkim biegaczem. Jest bardzo hałaśliwa i agresywna. Żyje w stadach, ale czasem występuje także samotnie.

Morfologia i anatomia

Hiena cętkowana dorasta do 170 cm długości ciała i od 60 do 80 kg masy ciała.

Pożywienie

Padlina, szarańcza, drobne kręgowce, poluje także na większe ssaki.

Rozmnażanie

Ciąża hieny cętkowanej trwa 110 dni, po której samica rodzi zwykle 1-2 młode.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Hiena cętkowana jest największa z hienowatych.

Hiena cętkowana ma najmocniejsze uzębienie ze wszystkich ssaków.

Potrafi rozwinąć prędkość 65 km/h.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-265




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.