Powszelatek malwowiec

Powszelatek malwowiec (Pyrgus malvae) to gatunek motyla z rodziny powszelatkowatych. Skrzydła brunatne z jasnym plamkowaniem. Skrzydła od spodu są oliwkowoszare z białym plamkowaniem.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Powszelatek malwowiec (Pyrgus malvae)

© Cosmin Manci - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie i Azji. W Polsce motyl ten spotykany jest na terenie całego kraju. Najczęściej widywany na murawach, zboczach gór, w śródpolnych zakrzewieniach, polanach, łąkach.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje postać poczwarki. Okres lotu od maja do czerwca. Motyle latają szybko i nisko nad ziemią.

Morfologia i anatomia

Powszelatek malwowiec osiąga 22-26 mm rozpiętości skrzydeł.

Pożywienie

Rośliną żywicielką jest pięciornik, rzepik, ślazowiec, malina, poziomka, inne różowate.

Rozmnażanie

Występuje jedno pokolenia w ciągu roku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Okres lotu powszelatka malwowca.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki owadów


Jaki jest największy motyl świata?
Jakie gatunki motyli są uznawane za największe na świecie? Czy motyl taki żyje w Polsce? To motyle dzienne czy ćmy? Poznaj największe motyle świata.
Czy gąsienice są nudne?
Mówiąc o motylach mamy na myśli przede wszystkim postać imago. Przeglądając atlasy motyli, często w ogóle pomija się gąsienice. Dlaczego? Czyżby były nudne?
Jak szybko latają owady?
Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.

Powiązane quizy

Motyle dzienne Polski — quiz

Liczba pytań: 21
Quiz szkolny
Średni wynik:
13.29 / 63.29%
2024-01-22



© medianauka.pl, 2018-11-19, GAT-1211




©® Media Nauka 2008-2023 r.