Logo Media Nauka

Pszczolinka niebieskawa (Andrena cineraria)
© gstalker88 - stock.adobe.com

Pszczolinka niebieskawa

Pszczolinka niebieskawa (Andrena cineraria) to gatunek błonkówki z rodziny pszczołowatych, podobny do pszczolinki napiaskowej z tą różnicą, że w tym przypadku odwłok ma wyraźnie niebieskawy połysk i przez tułów biegnie pasek ciemniejszych włosków.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek obecny w Europie, w tym w naszym kraju. Występuje na otwartych terenach o podłożu gliniastym lub piaszczystym, zwykle na piaskowniach, przy lesie.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu od kwietnia do maja.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 10-14 mm.

Pożywienie

Zbiera nektar i pyłek wierzby, mniszka i jaskra.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach pod ziemią. W kolonii może się znaleźć wiele samic. Każda samica buduje swoje gniazdo w norce o głębokości do 25 cm. Norka ma też boczne korytarze. Na kulce z pyłku i nektaru samica składa jedno jajo, a następnie zamyka komorę lęgową ziemią. Larwy wytwarzają kokony i w nich następuje przeobrażenie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-12, GAT-15138

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Pszczolinka niebieskawa
          

Okres lotu pszczolinki niebieskawej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

Pszczołowate
Pszczołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.