Pyton malutki

Pyton malutki (Antaresia perthensis)

© mgkuijpers – stock.adobe.com

Pyton malutki (Antaresia perthensis) to gatunek węża z rodziny dusicieli. Ubarwienie brązowe z ciemniejszymi, niezbyt wyraźnymi plamami. Oczy mają pionowe źrenice.

Występowanie i środowisko

Pyton malutki żyje na terenach otwartych pośród zarośli w północno-zachodniej części Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki gadów


Największy wąż świata
Jaki jest największy wąż na świecie? Czy jest niebezpieczny dla człowieka? Gdzie można go spotkać?

Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.25 / 71.88%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2023-05-09, GAT-612199




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.