Rabarbar kędzierzawy

Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) to roślina z rodziny rdestowatych. Geofit uprawiany jako warzywo, uprawiane w Europie od XVIII wieku. Jadalne są ogonki liściowe. To także roślina ozdobna.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum)

© tina7si – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Gatunek pochodzi ze wschodniej części Azji (Chiny, Mongolia).

Kwitnie od maja do czerwca.

Morfologia i anatomia

Wysokość wynosi do 150-200 cm. Liście pomarszczone na skraju, duże, odziomkowe. Jadalne ogonki liściowe bez bruzd na spodzie. Łodyga dęta. Liczne, zielonkawożółte kwiaty zebrane w wiechę na szczycie łodygi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Liście są trujące dla trzody chlewnej.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie rabarbar kędzierzawy.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2023-12-29, GAT-4618




©® Media Nauka 2008-2023 r.