Rabarbar kędzierzawy
Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) to roślina z rodziny rdestowatych. Geofit uprawiany jako warzywo, uprawiane w Europie od XVIII wieku. Jadalne są ogonki liściowe. To także roślina ozdobna.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© tina7si – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL - obcy
Gatunek pochodzi ze wschodniej części Azji (Chiny, Mongolia).
Kwitnie od maja do czerwca.
Morfologia i anatomia
Wysokość wynosi do 150-200 cm. Liście pomarszczone na skraju, duże, odziomkowe. Jadalne ogonki liściowe bez bruzd na spodzie. Łodyga dęta. Liczne, zielonkawożółte kwiaty zebrane w wiechę na szczycie łodygi.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Liście są trujące dla trzody chlewnej.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie rabarbar kędzierzawy. |
Parametry
bylina
nasłonecznione
rośliny uprawne
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2023-12-29, GAT-4618